boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Of je worst lust

  Of je worst lust

  In een special over het lekkers uit het noorden kun je niet om de droge worsten heen. En zeg je droge worst, dan zeg je onze eigen leverancier Huls. Wij reisden af naar Vlagtwedde en vroegen de worstmeesters het witte hemd van het lijf.

   

  Wie is wie in worstenland?

  Sjirk van der Goot, Categorymanager Kaas & Vleeswaren bij Coop, stelt de worstmeesters van Huls van links naar rechts aan je voor. 

  Henk, die vanuit de historie van de onderneming al 26 jaar precies weet wat mensen leuk en lekker vinden.

  Arjan, de meester innovator die wetenschap en creativiteit combineert tot vernieuwende producten.

  René is de meesterslager met ruim 25 jaar vakervaring.

  1. Worstmeesters

  René: “Wij zijn worstmeesters  en hebben de leiding over de productie van Huls worsten. Een goede worstmeester word je door jarenlang in het vak te zitten en natuurlijk ben je gek op worst. We kennen allemaal het proces van het worst maken van voor tot achter.”

  2. Familierecept

  Henk: “Onze oudste worst, de Huls Drentse Kosterworst, maken we nog altijd volgens het originele recept van mijn grootouders. Mijn opa begon in 1939 met een slagerij en mijn oma maakte de gedroogde worsten. Ze droogde ze in een oude varkensstal, met drie branders op de vloer. Dagelijks ging ze kijken, rook ze aan de worsten, kneep ze erin en stelde ze de branders bij. Inmiddels is er een hoop geautomatiseerd, maar het recept is nog altijd hetzelfde.”

  3. Goed vlees

  Arjan: “Mensen denken vaak dat droge worst van slachtafval wordt gemaakt. Wij gebruiken geen vleesresten, maar de beste en meest verse grondstoffen. Andere slagers verklaren ons soms voor gek dat we het vlees van de schouders en het spek gebruiken. Maar met dit vlees garanderen we het lekkerste product.”

  4. Blijven ontdekken

  Henk: “Wij proberen zeker vier keer per jaar iets nieuws op de markt te brengen. Soms zijn dat worsten gemaakt van wild, de andere keer Huls Sticks Kip. Inspiratie is overal, ook als we vakantie vieren. In Spanje of Italië duiken we in de winkels waar ze worsten verkopen. Mijn vrouw wil niet meer met me mee, omdat ik er uren kan ronddwalen. ‘Je bent weer met je werk bezig’, zegt ze dan. Dat klopt niet. Het is mijn hobby en toevallig ook mijn werk.”

  5. Natuurproduct

  Arjan: “Het velletje van onze worsten is eetbaar. Onze omhulsels zijn afkomstig van de darmen van varkens. Dit verklaart waarom de worsten er niet allemaal hetzelfde uitzien. Het is een natuurproduct. Wil je het velletje toch verwijderen? Houd de worst dan even onder de kraan en je trekt ’m er zo af.”

  Tips

  HANG ’M OP!

  Houd je van wat hardere worst? Haal hem dan na aankoop uit de verpakking en hang ’m twee dagen op in de keuken. Zo wordt hij wat harder. Leg je worst niet in de koelkast en prop hem niet terug in de verpakking, de worst moet kunnen ademen.

   

  Probeer droge worst eens met…

  HENK: “In een salade, pannenkoek of tosti.”

  RENÉ: “In een bonenschotel. Of maak het fijn voor in een saus. De worst geeft veel smaak.”

  ARJAN: “Maar het beste is om het gewoon zonder iets op te eten!”