boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Dierendag: koken voor de kat

  DIERENDAG: KOKEN VOOR DE KAT

  Ook de kat verdient wel eens een etentje. Verras de jarige job speciaal met dierendag met een driegangengerecht.

  “Koken voor uw huisdier is niet alleen leuk, vaak heeft uw beestje er ook baat bij. Vachten gaan glimmen, ze worden gespierder, zijn minder gauw ziek en hebben meer energie. Katten zijn echte carnivoren
en eten andere dingen dan honden. Zo hebben ze meer behoefte aan dierlijke eiwitten, omdat ze plantaardige producten niet goed kunnen verteren. Sommige aminozuren en vitamines, zoals vitamine A en B kunnen katten niet zelf aanmaken. Deze moeten ze
dus echt via hun voeding binnenkrijgen. Nog een reden waarom een kat meer behoefte heeft aan vers vlees: het zijn van oorsprong steppedieren die 
uit zichzelf weinig drinken. Hun vocht halen ze uit het vlees. En in vers vlees zit meer vocht dan in droge brokken.
  Het beste is om een maaltijd samen te stellen met voer waar ze voor gebouwd zijn: vis, vlees, organen en botten met vlees eraan en een klein beetje groente. Kortom: de imitatie van een prooidier. Katten die gewend zijn om alleen maar brokken te eten, kunnen wel eens gaan protesteren als ze opeens alleen maar vers vlees krijgen voorgeschoteld. Wellicht helpt het als u begint met een paar dagen vers vlees naast de vertrouwde brokken.”

   

  ‘Roerei’ met zalm geserveerd in de eierschaal

  Geef een kat 2x per week vette vis: en ja, dat mag ook tonijn uit een blikje zijn.
  Vette vissoorten zijn goed vanwege hun omega-3 vetzuren.

   

  Nodig:

  1 ei
  scheutje water
  olijfolie
  paar stukjes zalm uit blik

  Bereiding

  Breek het ei voorzichtig, zodat u de schaal nog kunt gebruiken. Doe het ei
in een bakje voeg het water toe en kluts los. Verwarm in een koekenpan de olijf- olie. Draai het vuur laag en schenk het ei in de pan. Roer met een houten spatel het ei los van de bodem en blijf roeren tot het ei gestold is. Voeg de stukjes zalm toe. Schep het roerei in de schaal en garneer met een blaadje peterselie.

   

   

  Tartaartje ‘het neusje van de . . . muis’

  Een levertje in de vorm van een muis: een echte traktatie.

  Lever bevat vitamine A en D, dat is voor katten belangrijk, want zij kunnen zelf geen vitamine A aanmaken. Vitamine A zit daarnaast in hele vissen en eidooiers. Een heel ei, inclusief schaal, mag een kat ook. Een ei is een compleet pakketje voedingsstoffen. Vooral eigeel zit bomvol goede vitamines, mineralen en eiwitten. De eierschaal is een goede calciumbron en zorgt dat alle mineralen goed worden opgenomen. Het ei mag rauw of gekookt gegeven worden. Geef niet elke dag lever, want dan kan uw kat juist te veel vitamine A binnenkrijgen, wat tot gewrichts- en botproblemen kan leiden.

  Nodig:

  50 g lever

  Bereiding

  Snijd de lever in kleine stukjes en verwijder harde stukjes. Maak van de stukjes een tartaartje in de vorm van een muis.

   

  Kattenlekkers

  Het is een feestdag en bij een feestje hoort lekkers. Of in dit geval: deze feestelijke kattensnoepjes.

   

  Nodig

  150 g bloem

  blikje tonijn

  1 eetlepel fijngeknipte peterselie

  1 eetlepel zonnebloemolie

  1 ei

  Bereiding

  Meng alle ingrediënten met de mixer door elkaar en kneed er daarna een mooi stevig deeg van. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.

  Rol van het deeg kleine balletjes en leg die op een stuk bakpapier op een bak- plaat. Duw de balletjes een klein beetje aan zodat ze er niet vanaf rollen. Bak de snoepjes in 20 minuten af. Laat ze daarna goed afkoelen.

  Tannetje Koning is dierenarts en heeft zich gespecialiseerd in alternatieve geneeswijzen bij dieren. Ze heeft een praktijk met een natuurlijke winkel in Otterlo. Tannetje Koning schreef het boek Voer voor Carnivoren. Dit is te bestellen voor 14,95 via www.centrumoase.nl.

   

  Nog geen reacties.

  Geef een reactie