boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Zo bak je de lekkerste speklappen!

  Zo bak je de lekkerste speklappen!

  Houd je van speklappen? Let dan op! Nederlands Kampioen Speklap Bakken Arie van der Linde vertelt hoe hij de lekkerste speklap bakt.

  Speklappen bakken is topsport. En daar hoort een wedstrijd bij. Daarom werd onlangs in het Overijsselse plaatsje Blokzijl het allereerste NK Speklap Bakken gehouden. Arie van der Linde, een 32-jarige kok uit het dorp, ging er met de overwinning vandoor. En het moge duidelijk zijn: Arie is dol op de speklap.

  “Er zit zo geweldig veel smaak aan. En dan vooral in het vet. De kunst is om daar zoveel mogelijk in te stoppen. Ik was daarom al twee dagen vóór de wedstrijd bezig. Ik deed mijn speklap in een pekelbad met laurierblaadjes en jeneverbesjes, daarna een half uurtje in de rookoven. Tijdens de wedstrijd ging mijn vlees eerst op een bakplaat en daarna op de barbecue met kooltjes en natte houtblokjes. Er was mij op het laatste moment gevraagd of ik mee wilde doen. Mijn antwoord: “Dat is goed, maar dan ga ik wel voor de winst. Dat is dus gelukt.”

  Arie vd Linden - speklappen

  Zonder pekelbad en rookoven

  Geweldig verhaal, Arie, maar de meeste mensen hebben geen pekelbad of rookoven. Hoe maak je dan thuis de lekkerste speklappen? “Ga op zoek naar zo dik mogelijke speklappen. Zonder marinade, want die kun je prima zelf maken. Bijvoorbeeld een marinade van ketchup, curry, zout, peper en tabasco. De barbecue is absoluut de beste plek om een speklap te bakken. Het vet absorbeert smaak, dus ook die lekkere rooklucht van je kooltjes en houtblokjes trekken in het vlees. Dat maakt je lapje uniek.”

  “Voor de wedstrijd had ik geklaarde boter gemaakt met salie, rozemarijn, tijm, bieslook knoflook. Tijdens het bakken smeerde ik de lappen daarmee in. Maar even kort in de pan op een niet te hoog vuur kan ook. Klein beetje boter, om te voorkomen dat hij aan de pan plakt en daarna nog 10 minuutjes in de oven op 180 graden Celsius. Goed hard doorbakken is ook een optie. Rode bietjes erbij, beetje peper en zout erop en smullen maar. De marinade die je over hebt, kun je gebruiken als dipsaus!”

  Nog geen reacties.

  Geef een reactie