boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
    Let op: Dit is geen online bestelling.
    Sending Message

    Win: boek Liever Lokaal, 365 dagen per jaar

    WIN: BOEK ‘LIEVER LOKAAL, 365 DAGEN PER JAAR’

    Wat is jouw meest verspilde ingrediënt? Vertel het ons en maak kans op het prachtige boek: Liever Lokaal, 365 dagen per jaar.

    Een stamppot andijvie… en de rest van de week kijkt die halve andijviestronk je vanuit de koelkast troosteloos aan. Herkenbaar? We verspillen met z’n allen best veel. Niemand koopt eten om het weg te gooien, maar soms hou je door een recept halve bosjes of kwart bakjes over. Dan blijft zo’n half bakje crème fraîche staan tot het niet meer goed is. Of heb je zelf juist een gerecht ontdekt doordat je altijd iets overhield?

    Wat is jouw meest verspilde ingrediënt? Wat je ermee gemaakt hebt en hoeveel je overhoudt. Wij kiezen er een aantal uit en leggen deze ingrediënten voor aan een echte kok, die je volop ideeën aan de hand zal doen voor een nieuw gerecht.

    Wij zijn benieuwd naar jouw restjesrecept. Laat jouw antwoord achter in een reactie op dit bericht!  Uit de inzendingen kiezen we 5 winnaars die het kookboek LIEVER LOKAAL, 365 dagen per jaar winnen. In dit boek geeft schrijfster Annette van Ruitenburg voor elke dag een lokaal seizoensrecept.

    18 Reacties op Win: boek Liever Lokaal, 365 dagen per jaar

    1. 15 augustus 2017 op 21:10 #
      Frittata
      Wat kan er niet in een frittata? Groente, vlees, aardappelen, zuivel, granen, peulvruchten… het kan echt allemaal! Bak de restjes groenten en vlees beetgaar, doe het samen met wat andere restjes in een pan of ingevette ovenschaal, kluts wat eieren met nog wat andere zuivel en kruiden naar wens. Giet dit over de groenten en het vlees. Bestrooi met wat geraspte kaas en bak op het fornuis (met deksel) of in de oven tot het goudbruin en gaar is.
    2. 17 augustus 2017 op 21:17 #
      verspilling
      Ik denk dat ik dan op wortelen uit kom. Gelukkig lang te bewaren, maar toch…. Ik koop ze vaak per kilo. Met steeds de bedoeling om ze ook echt allemaal te gebruiken. Maar ik vind wortelen eigenlijk niet zo lekker. Soms maak ik courgettepasta en dan gaat er ook wat wortelpasta bij. Soms schaaf ik ook wat slierten (met de dunschiller) voor onder de gewone pasta of bij stoofvlees. En ik eet ze ook weleens rauw. Maar goed, weggooien komt dus ook geregeld voor.
    3. 18 augustus 2017 op 19:56 #
      Aardappel
      Wij eten vooral veel uit de Italiaanse en Spaanse keuken. Pasta, ovenschotels, vis… Zelden zie je bij ons groenten, aardappels en vlees op het bord. Een enkele keer vind ik het wel eens makkelijk om dat wel te doen, maar dan blijf ik altijd met zo’n zak aardappels over waarmee ik niets doe. Die lopen dan uit en vervolgens gooi ik ze weg. Ik ben heel benieuwd of jullie kok een suggestie heeft met aardappel dat past in de mediterraanse keuken? :)
    4. 23 augustus 2017 op 19:32 #
      Te veel
      Ik schil altijd te veel aardappelen, blijven er altijd naar het avondeten over, en deze gooi ik meestal weg, als het een paar zijn. Bij meer dan bewaar ik ze en bak ze de volgende dag op.
    5. 26 augustus 2017 op 11:16 #
      Ovenschotel
      Mijn favoriete kliekjesrecept is een lekkere ovenschotel: Doe alle kliekjes in een ovenschaal; een beetje rode saus of bechamelsaus erover heen, beetje kaas en bakken maar. Heerlijk
    6. 26 augustus 2017 op 11:59 #
      Soep-a-gogo
      Bij mij blijven er altijd wel wat gekookte of anders klaargemaakte groenten over na het eten. Hiervoor heb ik een zakje of bokaal klaarstaan in de diepvries. Elk restje gaat gaat hierin, en als ik een kleine voorraad heb: in de kookpot ermee! Bouillonblokje erbij, wat verse kruiden. En voilà, altijd snel een verrassend soepje voor de kleine honger ’s avonds , of als lunch bij een boterham!
    7. 26 augustus 2017 op 17:37 #
      Kliekjes
      Onze kliekjes worden vaak bij elkaar gegooid, speciaal als we eten hebben besteld bij de chinees :P
    8. 27 augustus 2017 op 08:58 #
      Te lekker
      Heerlijk biologische couscous met tonijn en paprika,bleekselderij,prei,tomaat en peterselie en handje rozijnen en olijf olie en een lekker azijn.
    9. 12 september 2017 op 10:57 #
      Iedereen blij
      Ik kook eigenlijk altijd teveel maar verspil niets. Mijn moeder die mantelzorger is van mijn zieke vader is er altijd erg blij mee want dan hoeft zij tussen haar drukke bezigheden in niet te koken en eten ze toch gezond. Ik heb wel vaak fruit “over” wat niet heel mooi meer is maar daar maak ik heerlijke smoothies van, dus zo min mogelijk weggooien is mijn motto.
    10. 25 september 2017 op 15:28 #
      Help met Venkel
      Vaak koop ik een stronk venkel om in de soep te doen, daarvan gebruik ik vaak de helft anders overheerst het snel. De andere helft blijft vaak zo lang liggen dat het bruin wordt in de koelkast om zijn weg te gaan naar de prullenbak. Dat vind ik erg zonde, hoewel het een heerlijk ruikende groente is, met een lekkere smaak, weet ik er niks meer van te maken dan wat in de soep te gooien. Ik zou graag wat meer alternatieven willen hebben met deze groente. Liefs, Miglena
    11. 28 september 2017 op 12:33 #
      Vrijdag restjesdag
      Elke vrijdag halen we alle restjes uit de koelkast. Groente, vleeswaren, aardappel, fruit, etc. Hiervan maken we een heerlijke omelet met fruitsalade erbij. Groetjes, Angela
    12. 4 oktober 2017 op 23:16 #
      zo lekker!
      Een restjes recept die ik regelmatig maak is onderstaande, heerlijk restjes bij elkaar en smullen maar. Een tortilla/quiche/omelet-achtig recept waar je alle kanten mee op kan. Voorbereiding Ui in ringen snijden, de aardappels schillen, koken in zout en in kleine blokjes snijden (aardappela in blokjes snijden voor het koken bespaart tijd) champignons in plakjes en stukjes snijden, peterselie (kruiden) hakken.Oven voorverwarmen op 200 graden (grillstand). Knoflook schoonmaken. Bereidingswijze Verhit de olijfolie in de Koekenpan. Bak hierin de spekreepjes uit. Voeg de uien toe, als ze een beetje glazig worden de champignonnen toevoegen, de knoflook erboven uitpersen en de blokjes aardappel even meebakken. Roer de eieren los met de creme fraiche, kerriepoeder, zwarte peper, kruiden. Dit mengsel over het groente/aardappel/spekmengsel gieten. Op een zacht vuur zetten en wachten tot het ei een beetje gestolt is. Als de bovenkant nog vochtig is de kaas erover strooien en de koekenpan even onder de grill zetten tot het hele ei gestolt is. Je kan ipv grillen ook de tortilla/quiche/omelet omkeren (op een bord) in de koekenpan, maar kijk dan uit met de kaas! (handig voor mensen zonder oven)
    13. 20 oktober 2017 op 08:39 #
      Doperwten Frittata
      6 eieren 2 el room 250-300 g gare doperwten (restje) 100 g hamblokjes (restje) 5 el gehakte munt (restje) Klontje boter Zwarte peper en zeezout 1/2 krop ijsberg sla in reepjes (restje) Verwarm oven voor 180 graden C. Klop eieren los met room. Meng munt, ham en erwten erdoor. Kruid met peper en zout. Vet cakeblik in, vul met het mengsel. Bak 50 minuten innde oven, snij in plakken en serveer met de sla.
    14. 20 oktober 2017 op 13:09 #
      voor warme dagen
      overschotje gekookte spagetty koud,een eitje een augurk een paar kerstomaatjes of wat je nog in de frigo hebt liggen ,met wat majonese of cocktail saus, heerlijk fris
    15. 20 oktober 2017 op 19:29 #
      Spitkool salade
      Een halve spitskool heel fijn snijden en wortels raspen en olijf olie en kruiden met limoen sap door elkaar goed knijpen. Met een moot zalm uit de oven of een biefstuk heerlijk!
    16. 22 oktober 2017 op 01:09 #
      groenterestjes van de hele week
      Als ik veel restjes van groente in de koelkast heb liggen, dan kook ik rijst. Snij alle groente klein en roerbak het en geef dat bij de rijst, met een rode saus er door , die past bij rijst. Stukjes gebakken kip er door en smullen maar. De koelkast is weer leeg. Ik gooi nooit eten weg.
    17. 23 oktober 2017 op 12:49 #
      ijsbergsla
      Mijn meest weggegooide ingrediënt is denk ik de halve krop sla. Zeker als je er al een stuk van gesneden hebt, is hij binnen de kortste keren bruin en slap. hier doe ik verder niets mee, behalve weggooien :( zou er tenminste geen recept mee weten. Op zaterdag doen we de wekelijkse boodschappen, dus op vrijdag wordt de koelkast schoon gemaakt. Wat er eventueel nog aan restjes ligt, verdwijnt meestal in een pan soep, of ’s avonds in de wok.
    18. 26 oktober 2017 op 11:24 #
      Samen eten, het toppunt van vriendschap
      Ik reageer op de actie van Patriarche, maar ik zie nergens een mogelijkheid om mijn recept te sturen. Ik doe dat dus maar hier. Ik ben al jaren klant van de Coop Molukkenstraat in Nijmegen. Niets fijner dan eten met een groep aan een grote tafel. Kinderen, kleinkinderen, broer en zus, buren, maar vooral 8 Vierdaagsegasten in juli. Ik kook graag, meestal samen met mijn man. We hebben ooit gedroomd een restaurantje aan huis te beginnen: chez Anne. Favoriet blijkt een schotel van verse spinazietagliatelli, met daarover een kappertjessaus (een roux van roomboter met bloem en bouillon). Bij dit gerecht een schotel met kipsaté of runderpoulet naar keuze. Het geheel afmaken met schilfers kaas en geef erbij een frisse salade. De schaal gaat gewoonlijk helemaal leeg. Daarbij een mooie witte wijn (kip) of rode wijn (rundvlees) . We drinken trouwens elke dag een mooi glas wijn, rood of wit en de Patriarche beviel ons goed. Met vriendelijke groet, Ans J. Veltman-van den Bos

    Geef een reactie