boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Welkom in de groentetuin van Nederland

  Welkom in de groentetuin van Nederland

  Het is zomer en dat vieren we! Met heerlijk eten, vers van het land en uit zee. Onze regiochefs nemen ons mee op ontdekkingsreis door het vruchtbare westen. Welkom in de groentetuin van Nederland!

  Zuid-Hollandse haringsalade van Caroline Zeevat (58) uit Rotterdam

  Caroline Zeevat (58) uit Rotterdam is volkstuinpionier, grafisch vormgever en projectleider voor stadslandbouw. Ze wroet graag in de grond en schreef dan ook het eerste échte moestuinkookboek van Nederland. Stadstuinieren is hot in Rotterdam. Overal zie je lokale initiatieven die zorgen voor een groenere, gezondere stad. Ook Caroline zette haar schouders hieronder; ze won er in 2015 zelfs een Groene Duim voor. “In deze buurttuinen komen mensen weer echt met elkaar in contact. Dat gaat vanzelf als je samen in je tuinen werkt. Zo wordt het een stuk gezelliger in de wijk!”, vertelt Caroline. “Toen ik in de stad kwam wonen en een volkstuin van iemand overnam, had ik er amper verstand van. Al doende ontdekte ik wanneer je moet zaaien, oogsten en snoeien.” Nu heeft ze het hele jaar verse oogst. Familie en vrienden eten graag een hapje mee op de volkstuin. “Heel eenvoudige gerechten hoor, maar op een paar gaspitten maak je zó iets lekkers klaar.” Om haar liefde voor tuinieren én eten te delen, bundelde Caroline haar tips en recepten in Wilde venkel & rabarber. Dit boek verscheen in 2007. “In die tijd verdwénen juist alle volkstuinen! Mooi dat veel mensen nu weer zelf groenten verbouwen. En iedereen kan het, ook op driehoog achter: zelfs in een blik kun je rucola kweken!” De recepten van Caroline zijn makkelijk te maken, óók als je geen groene vingers hebt.

  Maken? Bekijk hier het recept!

  De spinazieballetjes met oude kaas van Annette van Ruitenburg (56) uit De Waal

  Amateurkok, moestuinier en GGZ-regiomanager Annette van Ruitenburg (56) uit De Waal schrijft bijzondere kookboeken, waaronder De smaak van Texel. In 2015 won ze onder andere een Gouden Kookboek en een internationale Gourmand Award. [tekst] “Toen ik twintig jaar geleden op Texel een huis met grote moestuin kocht, ging ik daar kookcursussen geven. Al snel moest ik steeds naar Amsterdam voor bepaalde ingrediënten. Een mijl op zeven natuurlijk, dus ik ging op zoek naar Texelse alternatieven. Ik ontdekte dat er op het eiland zoveel lekkers groeit en gemaakt wordt: je kunt hier eten uit een straal van tien kilometer!” Zo ontstond Annette’s liefde voor lokaal en duurzaam eten. “Ik kook vooral met streekproducten. Zoals lamsham, asperges en de onovertroffen oude schapenkaas – allemaal hier uit de buurt.” Maar wat voor Texel geldt, gaat ook op voor de rest van Nederland, realiseerde Annette zich. “We halen hier elke dag geweldig voedsel van het land en uit zee, de winkels liggen vol met verse producten van eigen bodem. Daar kun je hele verrassende dingen mee doen.” Voor haar bekroonde boek ‘Liever Lokaal’ bedacht ze daarom 365 recepten met seizoensingrediënten en streekproducten uit het hele land. De spinazieballetjes komen recht van de Noord-Hollandse polder. “Bovendien,” zegt Annette, “maak je met dit gerecht meteen je restjes oud brood of kaas op. Zonde om weg te gooien!”

  Maken? Bekijk hier het recept!

  De Zaanse pavlova vanNicole Klaver (26) uit Edam en Beau Jane van Feggelen (25) uit Amstelveen

  Nicole Klaver (26) uit Edam en Beau Jane van Feggelen (25) uit Amstelveen zijn allebei media-adviseur bij Rodi Media in Purmerend. In 2016 won hun team de publieksprijs op de Waterlandse Cookout. “Samen met nog drie collega’s deden wij mee aan dit culinaire evenement in Purmerend. In een stand maken bedrijventeams een gerecht dat ze aan het publiek verkopen, alle opbrengsten gaan naar lokale goede doelen. Onze pavlova viel vorig jaar bij het publiek het beste in de smaak, het geld dat we hiermee ophaalden ging onder andere naar de Voedselbank. Rodi Media is nauw betrokken bij de samenleving dus dit soort initiatieven ondersteunen we graag.” Nicole en Beau Jane zijn de drijvende krachten van Rodi’s kookteam. “We doen het met z’n allen maar wij zijn inderdaad wel het fanatiekst, we zijn gék op koken en bakken”, vertellen de dames. Nicole: “Zelfs op kantoor zijn we met koken bezig! Zeker twee keer per week maken we iets lekkers. We werken hier met een man of twintig en iedereen schuift dan gezellig aan.” Beau Jane lacht: “Het is zelfs zo erg met ons, dat we elkaar om halfnegen al aankijken: wat eten we met de lunch?” De inspiratie voor hun pavlova met chocolademousse haalden de hobbychefs letterlijk uit de lucht. “Als de wind vanuit Zaandam waait, ruikt heel Purmerend naar chocolade van de Verkade fabriek!”

  Maken? Bekijk hier het recept!

  Veldvers uit de klei

  De spinazievelden van de gebroeders Broersen liggen gunstig, precies tussen het IJsselmeer, het Markermeer en de Noordzee in. Telers Jacob en Niels Broersen: “Er waait hier altijd wind over water, zelfs hartje zomer staat de spinazie lekker koel. En onze kleigrond zorgt voor een dikker blad met meer smaak.” De frisgroene blaadjes zitten boordevol ijzer en foliumzuur, antioxidanten en vitamines B6 en B12. Goed voor je weerstand én je energiepeil. Met deze veelzijdige krachtpatser kun je gelukkig alle kanten op!