boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Koken op vuur | Keukentafel.nl

  Vuurkoken met Dick Altena

  Hoeven we jou niets meer te vertellen over de barbecue en weet je zelfs met je ogen dicht het vlees lekker te klaar te maken? Dan ben jij toe aan een nieuwe uitdaging. Kook eens op open vuur! Dick Altena kan je precies vertellen hoe je dat moet doen.

  Dick Altena bereidt de lekkerste recepten op een vuurtje in de tuin van zijn bedrijf in het Overijsselse Bruchterveld. Volgens Dick is er maar weinig dat je niet op een vuur kunt klaarmaken. Op gloeiende kolen of een smeulend vuurtje bakt hij brood, zet hij koffie en maakt hij de heerlijkste stoofpotten. Dick: “Ik kook uitsluitend met natuurlijke producten en zoek de balans tussen gezond en Bourgondisch eten.”

  dick

  Het roer om

  Jarenlang werkte hij in de slagersbranche en besloot hij op zijn vijftigste het roer drastisch om te gooien en van zijn passie zijn werk te maken. Samen met zijn vrouw startte hij het bedrijf De Uitdaging. Sindsdien organiseert hij workshops om mensen kennis te laten maken met koken in een natuurlijke omgeving. Vuur steekt Dick niet met een aansteker aan, maar ouderwets met een tondel en vuursteen. “Ik gebruik hierbij vaak wat berkenschors, want dat brandt goed. Voor het vuur zelf gebruik ik houtblokken of houtskool. Heb je eenmaal vuur, dan kun je oneindig veel gerechten bereiden. Alles wat je wilt maken, is mogelijk.” Naast het organiseren van kookworkshops, koken Dick en zijn vrouw in opdracht ook op locatie.

  Meer weten? deuitdaginghardenberg.nl

  Zó maak je een goed vuurtje:

  Dit heb je nodig:

  • hout of briketten (houtskool)
  • gietijzeren pan met plat deksel
  • aanmaakblokjes
  • lucifers
  • bakstenen
  • eventueel een ijzeren rooster

  Dick: “Kies een veilige brandplek uit. Zorg ervoor dat je deze plek afbakent met bakstenen, zodat het vuur zich niet door de tuin verspreidt. Haal eventueel de grasmat weg, zodat er geen schroeiplek achterblijft. Maak vuur door het hout of de briketten aan te steken. Om het makkelijk te maken, kun je hiervoor een aanmaakblokje gebruiken. Wanneer het hout smeult of de kolen gloeien, zet je de pan op het vuur. Hoe dichter de pan bij het vuur komt, hoe heter die wordt. Je kunt eventueel ook een rooster gebruiken en daar de pan opzetten. Gebruik de bakstenen om het rooster te ondersteunen. Met je vinger kun je testen of de pan op de juiste temperatuur is. Tik voorzichtig op de buitenkant van de pan. Voelt de pan goed heet? Dan kun je aan de slag.”

  Bekijk hieronder vier heerlijke vuurkookrecepten van Dick:

  Nog geen reacties.

  Geef een reactie