boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Vrolijke noten!

  Vrolijke noten!

  Noten zijn lekker, veelzijdig én gezond. Zet ze daarom dagelijks op het menu. Keukentafel.nl dook in de wereld van deze krokante hapjes.

  De 5 in de klok

  Cashewnoten groeien als kommavormig aanhangsel aan de onderkant van de cashew-appel, een peervormige schijnvrucht. De notensoort is afkomstig uit tropische streken als India, Vietnam en een aantal Afrikaanse landen. Na de oogst worden ze gepeld en zonder vlies verhandeld. De smakelijke noot is erg lekker bij de borrel, maar kan ook prima in salades, roerbakgerechten en in taarten worden gebruikt.
  noten 1

  Goed bij zoet

  De pecannoot wordt weleens verward met de walnoot doordat ze qua uiterlijk nogal op elkaar lijken. Deze noot bevat een rijke hoeveelheid vitamines en mineralen. Door de heerlijk zoete smaak wordt deze noot veel gebruikt voor de garnering van gebak en ijs. Ook lekker als zoet accent voor salades. De noten kunnen rauw worden gegeten, maar zijn ook lekker om gezouten of geroosterd te worden.
  noten 2

  Boter of amandelen bij de vis?

  Doordat van amandelen amandelspijs wordt gemaakt, denkt iedereen onterecht dat deze notensoort alleen geschikt is om te gebruiken voor zoetigheden als nagerechten en gebak. Niets is minder waar! Amandelen zijn ook heerlijk in vis- en kipgerechten. Zeker als ze geschaafd en geroosterd zijn. Strooi ze ook eens over je groenten. Het grote voordeel van amandelen is dat je ze relatief lang kunt bewaren.
  noten 3

  Een groen blaadje

  Hazelnoten zijn enorm veelzijdig. Hak ze eens fijn en roer ze door de muesli of het cakebeslag. Rooster ze en strooi ze over een salade of voeg ze toe aan een notenmix. Hazelnoten zijn échte vitaminebommetjes. Ze groeien aan de hazelaar, een boom of struik die verschillende verschijningsvormen kent.
  noten 4

  Een ‘hart’-stikke goede noot

  Haal de walnoten maar in huis, want deze noten hebben in vergelijking met andere noten de meeste antioxidanten. Antioxidanten zijn goed voor het beschermen van je cellen. Daarnaast bevatten walnoten gezonde onverzadigde vetten, die het risico op hart-en vaatziekten kunnen verlagen. De vezels in de noot zouden de stoelgang verbeteren en Amerikaanse wetenschappers hebben onderzocht dat dagelijks een handje walnoten eten goed is tegen stress en een hoge bloeddruk. Afgezien van al deze gezondheidsvoordelen is de walnoot gewoon hartstikke lekker!
  noten 5

  Doppen voor de gezelligheid

  De meeste noten groeien aan bomen, maar de pinda niet. Deze gezellige dopper groeit namelijk onder de grond! Het doppen kost je natuurlijk wel wat moeite, maar dat maakt de noot extra lekker. Het doppen is ook nog eens een gezellig klusje waar de kinderen prima bij kunnen helpen. Ze zijn heerlijk als tussendoortje of geschikt door allerlei gerechten. Vogels zijn er dol op, dus help ze vooral de winter door door een slinger van doppinda’s buiten te hangen.
  noten 6