boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Vraag het de teler: Waarom worden komkommers verpakt?

  Vraag het de teler: Waarom worden komkommers verpakt?

  Als komkommerkweker krijgt Floris vaak vragen over waarom komkommers nu worden ingepakt. Dat is eigenlijk best simpel.

  “Het inpakken gebeurt puur voor de houdbaarheid. Als de oogst op locatie direct wordt verpakt, zoals wij doen, verliest de komkommer niets aan versheid. Je kunt ‘m vervolgens overal én langer bewaren, zelfs in de koelkast. Dit voorkomt voedselverspilling.”

  Floris weet alles over komkommers. Hij komt namelijk uit een geslacht van komkommerkwekers. Hij groeide op in Oud-Beijerland tussen de groene lekkernijen. “Mijn vader teelde komkommers, mijn opa en zelfs mijn overgrootvader.”

  Komkommers_traditioneel_NL_txt

  Acht jaar geleden was Floris een van de eersten in Nederland die een andere teeltwijze ging gebruiken: het zogenaamde hoge draadsysteem. Hierbij groeien de komkommers allemaal en altijd aan de stam van de plant en niet, zoals bij de traditionele teelt, aan de ranken. Bij de traditionele teelt ontstaan er aan de ranken meerdere bloemen die tegelijk tot groei worden gebracht, wat meer tijd kost.

  Bij hoge draadteelt groeien de vruchten in volgorde. Dit betekent dat de onderste bloem eerst wordt grootgebracht door de plant en dan de volgende. “Hierdoor ontstaat een selectieve groei in de plant, waardoor komkommers sneller de juiste lengte en het juiste gewicht bereiken. Daardoor krijgen ze een langere levensduur. Daarnaast wordt de smaak beter en is de komkommer knapperiger.”

  Ook een vraag? Stel hem op keukentafel.nl/vraaghetdeteler

  Nog geen reacties.

  Geef een reactie