boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Vraag het de maker: Wat is precies graskaas?

  Vraag het de maker: Wat is precies graskaas?

  Rennen naar de winkel, want er is weer graskaas! Graskaas ligt maar een beperkt aantal weken per jaar in het schap.

  We vroegen kaasmaker Edgar Vellinga waarom dat is. Edgar: “Het lijkt wel een feestje, als je naar de beelden van de dansende koeien kijkt. En dat is het voor hen ook. Na die lange winter op stal mogen zij het land weer op. En dat zorgt weer voor een feestje voor de consument. Want van de melk die de koeien produceren na het eten van dat sappige groene lentegras wordt graskaas gemaakt. Een heerlijk smeuïge kaas met een romige smaak. Vier weken na de eerste weidegang – graskaas heeft minstens vier weken gerijpt – ligt de graskaas in de winkel. Een echt seizoensproduct dat maar tot midden of eind juni in de winkels ligt. Daarna wordt de kaas weer normale jonge kaas.”

  koeien stock

  Streekkaas

  Edgar: “Onze graskaas wordt gemaakt van echte weidemelk. De koeien staan minstens 120 dagen per jaar, minimaal zes uur per dag in de wei. De Graskaas die bij Coop te koop is, is echte Noord-Hollandse Gouda, te herkennen aan het Rode Zegel, van Noord-Hollandse melkkoeien. De Noord-Hollandse bodem is door zeeklei erg rijk aan mineralen en eiwitten en dat levert goede melk op. De kazen rijpen minstens vier weken.”

  Noord-Hollandsche graskaas_wiel en stuk

  Fans

  Edgar: “Graskaas is niet na te bootsen, een echte kaaseter herkent ’m direct. Deze kaassoort h eeft veel fans; mensen vragen er echt naar. Niet alleen in ons land, ook in de ons omringende landen. In Duitsland is het zeer geliefd en wordt het Mai Gouda genoemd.”
  Heb jij een vraag aan onze boeren of leveranciers? Stel ‘m op keukentafel.nl/vraaghetdemaker..

  Nog geen reacties.

  Geef een reactie