boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Vier een feestje met je viervoeter!

  Vier een feestje met je viervoeter!

  Het is bijna zondag en dat betekent: dierendag! Tijd om je huisdier eens flink te verwennen. Dierenliefhebber Martin Gaus (70) weet als geen ander hoe je jouw viervoeter de dag van zijn leven bezorgt.

  Trekken en sleuren

  “Je doet een hond het grootste plezier door hem hond te laten zijn en in te spelen op zijn primaire driften. Achter je aanlopen, dat past in zijn hoofd, daar houdt hij van. Er is dus niets fijner dan daar spelletjes in spelen. Apporteren, zoekspelletjes. Ook van trek- en sleurspelletjes geniet hij, omdat hij dat mét jou doet. Het geeft saamhorigheid en dat maakt hem blij.”

  Waar liggen die brokjes toch?

  “Laat je hond zijn intelligentie gebruiken. Spelletjes daarvoor kun je in iedere dierenwinkel kopen. Bij die spelletjes moeten ze met hun poot schuifjes verschuiven om bijvoorbeeld bij brokjes te komen. Dat vindt een hond fantastisch, omdat er wat van hem gevraagd wordt. Jouw hond is slimmer dan je denkt. Er is zelfs een Border Collie in de Verenigde Staten die 1125 woorden heeft geleerd. Dat staat gelijk aan het niveau van een kind van drie jaar.”

  Snoepgoed

  “Honden houden zeker van snoepen, alleen niet van snoep natuurlijk. Een klein stukje kaas en een stukje gekookte worst zijn echte traktaties. Bij de dierenwinkel zijn stokjes in twintig smaken te vinden. Belangrijk is dat je iets geeft dat hij anders nooit krijgt. Geef het als beloning op een prestatie. Hij zal er nog meer van genieten omdat hij het zelf verdiend heeft.”

  Lekker lui

  “Honden zijn niet graag lui. Honden die volgevreten thuis op de bank liggen zijn dan ook niet gelukkig. Dat zijn gelukkige bazen met ongelukkige honden. Een hond moet dingen doen. Bewegen, naar buiten, op onderzoek uit. Dus niet de hond tien minuten aan de fiets laten lopen en dan weer naar binnen, maar geef een hond de tijd buiten om te ontdekken.”

  Gezond vegetarisch eten

  “Maak niet de fout te denken dat je hond vegetariër is. Honden zijn carnivoren en hebben dierlijke eiwitten nodig. Het beste eiwit is natuurlijk eieren, dat is 100 procent verteerbaar. Vroeger gaven mensen wat de pot schaft en daar zaten vaak genoeg dierlijke eiwitten in. Nu eten veel mensen vegetarisch en daarmee krijgt je hond niet genoeg binnen. Doe het natuurlijk wel met mate. Een gehaktbal vindt je hond lekker, maar geef het iedere dag en hij heeft binnen een jaar een ernstig vitaminetekort. In veel van de betere diervoeding zit genoeg dierlijke eiwitten. Vaak geldt: hoe duurder de voeding, hoe meer goed verteerbare eiwitten.”

  Werk samen

  “Het allerbelangrijkst om jouw hond gelukkig te maken: probeer als baasje samen te werken met uw hond. De hele dag met geweld corrigerend optreden maakt je hond niet gelukkiger. Een hond heeft het liefst dat de wereld beheersbaar is en dat jij als baas voorspelbaar reageert. Als je hem aait als hij een poot geeft, doe dat dan altijd. Wanneer je dat niet wenst, geef dat dan aan. Zeg bijvoorbeeld ‘klaar’ en houd op met aaien. Een hond leert razendsnel wat de consequenties zijn van zijn gedrag. Wees consequent en je hebt een vrolijke ontspannen hond. Uiteindelijk krijgt iedereen de hond die hij verdient.”

  Meer informatie vindt u op: www.martingaus.nl

  Nog geen reacties.

  Geef een reactie