boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Van plant tot fruitschaal: Het gele energiebommetje

  Van plant tot fruitschaal: het gele energiebommetje

  Apen zijn er dol op en stiekem lusten wij er ook wel wat van: bananen. Bij Coop vinden we dat duurzaam geteelde bananen extra lekker smaken en daarom liggen er op onze groenteafdeling Del Monte-bananen mét het Sustainably Grown-certificaat. Keukentafel dook in de wereld van deze gele rakkers en zocht onder meer naar het antwoord op de prangende vraag: waarom zijn bananen krom?

  Bananenplanten groeien het best in een vochtig klimaat met zware regenval. Het is daarom niet zo gek dat de Del Monte bananen voornamelijk uit Costa Rica komen. Hier kunnen ze goed uitgroeien tot gele, zoete vruchten. In Costa Rica is het mogelijk om het hele jaar door bananen te planten en te oogsten. Hierdoor heeft Coop élke dag verse bananen.

  Trossen van 30 tot 50 kilo

  Op het moment dat een bananenplant wordt geplant, duurt het ongeveer 40 weken voordat de bananen rijp genoeg zijn om te oogsten. Wat gebeurt er allemaal in de tussentijd? Vruchten groeien uit bloemen. Aan een bananenplant groeien wel honderd bloemen. Wanneer er uit de eerste bloem een tros groeit, gaan alle andere bloemen dood. Een tros met bananen kan wel 30 tot 50 kilo worden. Op de verschillende bananenplantages in Costa Rica werken dagelijks bijna 8.000 werknemers die het groeiproces van de Del Monte banaan met liefde begeleiden.

  Waarom zijn bananen krom?

  Bananen groeien in grote, zware trossen. De tak waar de tros aan groeit, buigt door het gewicht van de bananen naar beneden. De bananen zelf groeien juist omhoog, tegen de zwaartekracht in. Bananen zijn dus krom, omdat de bananentros steeds verder naar beneden buigt en de bananen zelf omhoog groeien.

  14.000 voetbalvelden aan bananenplanten

  De bananenboerderijen van Del Monte in Costa Rica hebben een totale oppervlakte van ruim 10.000 hectare. Dat zijn ongeveer 14.000 voetbalvelden vol met bananenplanten. De bananentrossen worden door middel van kabelbanen of vrachtwagens naar de verpakkingscentrale vervoerd.

  Van Puerto Limón naar de haven van Antwerpen

  In de verpakkingscentrale worden de bananen gewassen en verpakt. Een tros wordt opgesplitst in kammen van ongeveer 6 bananen. De bananen worden gekoeld bewaard in een ruimte met een temperatuur van 13 graden Celsius. In vrachtwagens worden ze naar Puerto Limón, de belangrijkste haven van Costa Rica, gebracht. Daar beginnen ze aan een zeereis van 12 dagen. In de haven van Antwerpen worden de bananen in gekoelde ruimtes opgeslagen en vanuit daar naar de rijperij en vervolgens naar Coop supermarkten vervoerd.

  Sustainably Grown-keurmerk

  Er gaat een heel groei- en transportproces aan vooraf voordat de bananen in de schappen van de supermarkt belanden. Dat dit op een duurzame manier gebeurt, vinden ze bij Del Monte erg belangrijk. Ze zijn dan ook erg trots op het Sustainably Grown-keurmerk dat Del Monte heeft ontvangen van de certificeringsmaatschappij SCS Global Services voor al haar bananenplantages in Costa Rica en Guatemala. Del Monte bewijst hiermee dat haar bananen op een milieuvriendelijke manier geteeld worden en dat het met de gezondheid en veiligheid van de medewerkers goed zit.

  Appeltje tussen de bananen

  Als de bananen bij jou thuis in de fruitschaal liggen, kan het voorkomen dat ze nog niet helemaal rijp zijn. Om het rijpingsproces te versnellen, kun je een appel in partjes snijden en deze in de fruitschaal leggen. Het stofje dat vrijkomt door de appel, zorgt ervoor dat de bananen sneller rijpen. Bewaar een banaan nooit in de koelkast! Een banaan beschadigt en wordt grijs als het kouder is dan 13 graden Celsius.

  bananen 4

  Wist je dat? 

  • Wanneer de bananen in de rijperij aankomen, ze groen zijn. Hier worden de bananen in speciale rijpkamers opgeslagen en de temperatuur opgevoerd. Binnen een paar dagen zijn de bananen geel en klaar om verkocht te worden.
  • Het eten van bananen gelukkig maakt? Ze geven tryptofaan af, een stofje dat ervoor zorgt dat er serotonine wordt aangemaakt in je hersenen. Dit geeft een blij en tevreden gevoel.
  • De banaan een ideale sportsnack is? Het is een energiebommetje; door de gezonde suikers ga je als een speer. Bananen zijn ook een bron van aminozuren, vezels, kalium en vitamine C.

  4 Reacties op Van plant tot fruitschaal: Het gele energiebommetje

  1. 8 november 2015 op 20:23 #
   Over krom zijn
   Bedankt voor je duidelijk uitleg! ’t is waar, ik consumeer bananen en koffie als ik geestelijk erg druk ben/moet zijn.
  2. 17 november 2015 op 08:57 #
   Wat leuk
   Wat leuk om te weten dat bananen gelukkig maken! Het perfecte excuus om er dagelijks eentje te eten :)

  Geef een reactie