boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Van kip tot ei

  Van kip tot ei

  De eieren van Coop komen van boeren die goed voor hun kippen zorgen. Want alleen dan smaakt een eitje écht lekker. Benieuwd welke weg een ei aflegt van de kippenstal tot op je bord?

  kip tot ei

  Stap 1: De kip

  Nederlandse kippen leven met zes en maximaal negen kippen op een vierkante meter. De beestjes hebben meer ruimte dan kippen in de rest van Europa. Kippen die vrije uitloop-eieren en biologische eieren produceren, hebben ook toegang tot vier vierkante meter buitenruimte per kip. Daar kunnen ze, net als in de vrije natuur, lekker bewegen en eten van het gras. Scharrelkippen leven in een comfortabele temperatuur, hebben altijd voedsel en scharrelruimte. Dat is belangrijk, want een gelukkige kip is een gezonde kip, zeggen de boeren. En hoe gelukkiger de kip, hoe meer eieren ze legt!

  Stap 2: Het ei

  Wist je dat gezonde kippen gemiddeld 300 eieren per jaar leggen? Bij elkaar opgeteld produceert Nederland jaarlijks 10,5 miljard eieren. Die eten we niet allemaal zelf op. Tweederde van de eieren wordt geëxporteerd naar het buitenland. Van de eieren die in Nederland blijven, gaat een deel naar winkels en restaurants, maar er worden ook eieren verwerkt in voedingsmiddelen en producten, zoals ijsjes, mayonaise en koek.

  Stap 3: In het doosje

  Voordat eieren in de schappen van de supermarkt belanden, moeten ze verpakt worden. Geraapte eieren worden bij de verschillende kippenboerderijen opgehaald en verzameld bij onder andere Gebr. Van Beek. Hier wordt een uitgebreide kwaliteitscontrole op de eieren uitgevoerd. Nadat de eieren gesorteerd zijn op grootte en kwaliteit worden de eieren verpakt in doosjes en zijn ze klaar om naar de winkel te gaan.

  Stap 4: Naar de winkel

  Vanuit de pakstations worden de verpakte eieren naar de winkel gereden om daar in de schappen gelegd te worden. Gebleken is dat mensen bij het kopen van een ei vooral letten op de grootte van de eieren, of ze allemaal heel zijn en wat de prijs van de eieren is. Wil je weten wát voor ei je nou precies in je winkelmandje legt? Kijk dan naar de code die op het ei staat. Het eerste cijfer geeft het soort ei aan. 0 = biologisch 1 = vrije uitloop 2 = scharrel

  Stap 5: Op je bord

  Gemiddeld eten Nederlanders 190 eieren per persoon per jaar. Hoewel het advies lang was om niet meer dan twee eieren per week te eten, is dat onlangs aangepast. Het blijkt helemaal niet ongezond om meer eieren per week te eten. In eieren zitten veel essentiële voedingsstoff en, zoals vitamine A, B2, D, E, foliumzuur, fosfor, ijzer, zink en jodium. Een ei van 60 gram bevat bovendien maar 75 calorieën, terwijl het een verzadigd gevoel geeft . Ideaal dus om je gewicht een beetje op peil te houden! Eieren zijn ideaal om je gewicht een beetje op peil te houden.

  Coop-eieren van Gebr. Van Beek

  De eieren van Coop worden geleverd door het familiebedrijf Gebr. Van Beek. Met een focus op dierenwelzijn verpakken zij onder andere Blije Kip Eieren (vrije uitloop en biologische eieren). Het totale assortiment bestaat uit scharrel- , vrije uitloop en biologische eieren.

  Nog geen reacties.

  Geef een reactie