boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  De hamvraag: KARBONADE’s

  DE HAMVRAAG: KARBONADE’s

  Gert van der Haar (56, Coop Van der Haar in Ter Apel) is van huis uit slager, de beste varkensvleesverkoper van Coop én de baas van een echte familiezaak. 

  Harde werker

  “Karbonade is het vlees van de ruggengraat van het varken. We verkopen: hals-, schouder-, rib- en haaskarbonade. De eerste twee zijn iets harder, want die bestaan uit veelgebruikte spieren. Maar daarom smaken ze ook het best. Sterker, de schouderkarbonade noemden we vroeger de ‘slagerskarbonade’. De lekkerste karbonade uit de vitrine van de slager. Mislukt nooit, blijft altijd sappig.”

  ‘Stevig’, maar lekker

  “Heerlijk vlees vind ik het. En hoe meer vet en botten, hoe krachtiger de smaak. Toch moet ik dat vaak aan klanten uitleggen; op het eerste gezicht zien ze vooral een ‘stevig’ stuk vlees. Je kunt hem vooraf kruiden met peper en zout, mosterd of een kant-en-klare karbonademix. Of met wat mosterd, ook erg lekker.”

  Geen karton

  “Bij ons thuis staat een karbonaadje wekelijks op tafel. Verhit braadboter in een braad- of koekenpan en schroei de karbonades aan beide kanten dicht. Let op, schuif het vlees niet meteen door de pan, want dan trek je het kapot. Draai pas om als de karbonades vanzelf loskomen. Zet het vuur lager. Een hals- en schouderkarbonade bak je in zo’n 15 tot 20 minuten gaar, een rib- en haaskarbonade in 6 tot 8 minuten. Niet langer, want dan krijg je karton. Dit vlees is zacht en wordt dus sneller droog.”

  A la moeders

  “Wist je dat je hals- en schouderkarbonade ook kunt stoven? Mijn vader van 85 wil niet anders, en dan all..n klaargemaakt door mijn moeder. Haar stoofkarbonade is ongeëvenaard, zegt hij altijd. Braad het vlees weer kort aan en blus het af met water, bier, wijn of bouillon. Laat een uurtje pruttelen op laag vuur. De stukken moet onder water staan, dus voeg eventueel tussentijds nog wat vocht toe. Het resultaat: een boterzachte karbonade.”

  Ook een vraag over vlees?

  De slagers van Coop zijn echte vaklui. Heb jij vragen over vlees? Stel dan hieronder je vraag en wij zorgen dat jij beantwoord wordt!

  Nog geen reacties.

  Geef een reactie