boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  René Pluijm kroont Lucy Kortram tot kliekjeskoningin

  René Pluijm kroont Lucy Kortram tot kliekjeskoningin

  In het huishouden van Lucy Kortram verdwijnt er zelden eten in de vuilnisbak. Elk stukje voedsel wordt gebruikt in haar kliekjesgerechten. René Pluijm benoemt haar dan ook niet voor niets tot kliekjeskoningin!

  Van alle inzendingen voor de kliekjeskoningin-wedstrijd werd het krokettengerecht van Lucy Kortram uit geroepen tot het
  winnende gerecht. Lucy wordt, zeer terecht, door René Pluijm gekroond tot kliekjeskoningin, want zij verwerkt veel restjes
  tot een gerecht. Lucy: “Ik ben opgegroeid in een echte kookcultuur. In mijn herinnering werd er in mijn moeders keuken
  altijd wel iets klaargemaakt. Ook werd er nooit iets weggegooid. Koken met kliekjes is voor mij dan ook een vanzelfsprekendheid. Ik weet niet beter of je verwerkt je kliekjes tot een gerecht.” Lucy vindt het, net als haar moeder, leuk om te koken en om mensen te verwennen. Aan het wassen en snijden van de groenten beleeft ze minder plezier. Gelukkig vindt
  haar man Toine dat niet erg om te doen. Sinds ze allebei met pensioen zijn, hebben ze meer tijd om te koken. “Toen ik nog
  werkte en mijn zoon en dochter nog thuis woonden, had ik nauwelijks tijd om uitgebreid te koken. Alleen in het weekend stond ik lang in de keuken. Nu heb ik meer tijd.”

   

  Meer mensen minder zout

  De extra tijd in de keuken heeft Lucy ook nodig. Ze is overgevoelig voor keukenzout en maakt daarom alles zelf. In veel
  producten zit namelijk zout. Zoutloos koken bleek nogal een uitdaging te zijn. Lucy: “De eerste reactie van mensen als ze
  horen dat ik zoutloos kook is: ‘Lijkt me niets’. Ik vind het een uitdaging om te kijken of ik die reacties kan nuanceren. Als
  mensen bij mij eten en na afloop zeggen dat ze het zout niet hebben gemist, is mijn opzet geslaagd.” Volgens Lucy is het de hoogste tijd voor een goed kookboek over zoutloos eten en daar werkt ze aan. We lezen nu vooral veel over suikervrij en glutenvrij eten, maar de groep mensen die zoutloos eet, is door de vergrijzing steeds groter aan het worden. Lucy: “Er is nog veel onwetendheid over zoutloos eten. Als ik in een restaurant eet, krijg ik soms sla zonder olie en azijn, omdat mensen denken dat ik dat niet mag. Ik kreeg ook ergens een keer suikervrije jam aangeboden. Lief bedoeld, maar daar heb ik als zoutloze eter natuurlijk niet veel aan.”

   

  Tips van Lucy

  • “Geen inzicht in hoeveel eten je weggooit? Gooi maar eens €12,50 per gezinslid in de vuilnisbak. Dan zie je wat
   er per maand ongeveer aan eten wordt weggegooid. Is dat een goede reden om je kliekjes te gaan gebruiken of niet?”
  • “Mijn man is een boerenzoon en door hem ben ik gaan inzien hoeveel werk de boeren moeten leveren zodat wij
   groenten op ons bord kunnen hebben. Hierdoor ben ik me nog bewuster geworden van wat ik weggooi. Ik gooi zelfs de steel van de broccoli niet weg!”
  • “Houd overzicht in de diepvries. Plak op elk bakje een sticker waarop staat welk gerecht erin zit en op welke dag je
   het erin hebt gedaan.”
  • “Zorg dat de restjes in het zicht liggen, dan vergeet je ze niet.”
  Nog geen reacties.

  Geef een reactie