boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  ’n Warm welkom in het noorden

  ’n Warm welkom in het noorden

  Onze regiochefs maken het verschil. Smaakmakers zonder sterrenrestaurant, maar met kennis en kunde van al het lekkers uit de streek. Dit nummer gaan we op visite in het Hoge Noorden. Het was een warm welkom.

  De winterzon staat laag boven de weilanden in het noordelijkste topje van Groningen. Het is koud buiten, maar binnen in Villa Oosterhouw is het lekker warm. Er klinken vrolijke stemmen, maar bovenal ruiken we de heerlijkste geuren. Vandaag wordt er namelijk gekookt en geproefd van al het lekkers dat deze regio te bieden heeft. Top recepten, die ook te maken zijn door jou en mij.

  De recepten zijn geselecteerd uit alle inzendingen op onze oproep ‘Wat is de smaak van het Noorden?’ De recepten in deze special liegen er dan ook niet om. Flang Cupido van Terschelling deelt zijn prijswinnende snert, de Drenthse Nellie Otten maakt haar beroemde bruine bonensoep en gastheer Wilbert van der Kamp maakt aardappelgratin met droge worst en ui. Blogster Nadine maakte voor bij de koffie een heerlijke poffert.

  We mogen trots zijn op onze noordelijke regio en gaan er samen van genieten. Samen maken we ’t verschil.

  Zonder erwt geen snert

  De erwtensoep van Flang Cupido

  Flang Cupido (54) is drievoudig wereldkampioen snertkoken en is geboren en getogen op  Terschelling. Hij kent als geen ander het geheim van een ouderwets lekkere pan snert.

  “Waar je een eilander aan herkent? Aan zijn Terschellingerbrul. Als je op het vaste land bent en je vermoedt dat er een echte Terschellinger aan de andere kant van de straat loopt, brul dan. Krijg je een brul terug, dan weet je dat je goed zit. Zo is het ook met snert. Terschellinger snert is te herkennen aan de de grove structuur. Het smaakt net als de snert die je oma vroeger maakte. Ik ben drie keer achter elkaar wereldkampioen snertkoken geworden tijdens een kampioenschap georganiseerd door stichting Oudhollandse Gerechten in Groningen. Mijn troef was om een stuk varkenswang in de pan te doen. Dat deed mijn moeder ook altijd.

  Ik heb van mijn moeder leren koken. Op zaterdagavond trok ze dan alvast de bouillon voor zondag. Het huis rook op die momenten zo heerlijk. De passie voor koken heb ik van haar overgenomen. Het geheim van echt lekkere snert zit hem in de hele stukken wortel, knolselderij en andere groenten die in je mond uiteenvallen. Egale snert is niets. Als er een pan snert op het vuur staat, moet je altijd blijven roeren. Als de snert ook maar iets aanbrandt, kun je de hele pan weggooien.”

  NIELS VAN DER SCHOOT (46), Coop supermarktmanager op  Terschelling, opent in het najaar van 2017 een spiksplinternieuwe Coop-winkel op het eiland. “Ik ben ruim een jaar geleden van  Groningen, de mooiste stad van Nederland, naar het mooiste eiland van Nederland verhuisd. Terschelling is prachtig. Mijn vriendin Wendy is ook mee naar  Terschelling gekomen. Zij is hoofdcaissière in de winkel. Dit avontuur op Terschelling is van ons samen.”

  De bruine  bonenbende

  Nellie’s bruine bonensoep

  Als je zelfs Bartje voor bruine bonen kunt laten bidden, dan heb je heel wat in je mars. Het lukte Nellie Otten (65) uit Dwingeloo met haar bruine bonensoep.

  Nellie Otten won met haar bruine bonensoep de verkiezing van het lekkerste bruine bonengerecht van Drenthe. In de jury zat Jan Krol, de acteur die in 1972 Bartje speelde in de gelijknamige televisieserie. “Voor deze bruine bonen wil ik voor één keertje wel bidden,” zei hij. “Ik maak de soep al veertig jaar”, vertelt Nellie. “Vanaf het begin dat ik getrouwd ben. Het is echt een traditioneel Drents gerecht. Ik werkte vroeger in een café in Bovensmilde en had een bazin die geweldig goed soep kon koken. Het recept heb ik eigenlijk van haar afgekeken en een beetje aangepast. Ik maak het tegenwoordig zo’n twee keer per maand, vooral in de winter. Ik doe er altijd een beetje chilipoeder in, dat maakt het pikant. En knolselderij, dat doen de meesten er ook niet in. Maar de belangrijkste ingrediënten zijn natuurlijk liefde en aandacht. Als de soep een nachtje heeft  gestaan en je doet er een plakje roggebrood met mosterd en katenspek bij… heerlijk.”

  Gezond

  Bruine bonen zijn erg gezond. Ze bevatten veel ijzer, calcium en vezels en zijn daarom zeer geschikt voor mensen die willen afvallen, diabetici of vegetariërs. Regelmatig bruine bonen eten verkleint ook het risico op hart- en vaatziekten

  Gronings genieten

  Gratin met ui en biet

  Er zijn veel amateurkoks met passie, maar een stuk minder met een missie. Wilbert van de Kamp (28) uit Leens heeft allebei. Wilberts interesse voor koken werd aangewakkerd toen hij voor een groothandel werkte die levert aan de wat meer bijzondere restaurants. “Ik vond het bijzonder wat al die chefs bestelden en was de helft  van de tijd die producten aan het opzoeken op internet”, vertelt Wilbert. “Ik ben zelf met die producten aan de slag gegaan, ik ging voor vrienden koken en werd ook al snel gevraagd om voor grotere groepen te koken.” In zijn studententijd kookte hij vooral uit pakjes, maar die zal je nu niet snel meer in zijn keuken zien. “Mensen weten door die pakjes niet meer wat er in hun eten zit. Ik vind het juist leuk om zelf uit te pluizen en te ontdekken wat een bepaald gerecht nou zo lekker maakt.” Dat betekent niet dat de gerechten van Wilbert ontzettend ingewikkeld zijn. “Juist niet. Ik kook graag eenvoudig, maar met goede producten. Daarnaast kun je veel producten, bijvoorbeeld uien of bieten, op veel meer verschillende manieren bereiden dan de meesten weten, waardoor ze ook weer anders smaken.” Duurzaamheid en het tegengaan van verspilling staan bij Wilbert hoog in het vaandel, net als de liefde voor eten die hij op anderen probeert over te brengen. “Veel mensen zien koken en eten alleen als iets dat nodig is, maar als je er anders naar kijkt, kan het je leven ook verrijken.”

  Tegen verspilling

  “Veel mensen vinden voedselverspilling erg, maar doen er niks tegen. Ik gooide eerder ook aardappels weg als er een plekje op zat”, vertelt Wilbert. Een boer opende ooit zijn ogen. “Ik had voor een gerecht aardappels uitgehold. Een boer vroeg wat ik met het binnenste had gedaan. Dat had ik weggegooid. Daar werd die boer boos om. Hij heeft gelijk, want voedsel weggooien is zowel verspilling van de aarde als van het harde werk van een boer. Mensen zouden af en toe eens met een boer of een visser moeten praten.”

  Zoete  verbinder

  Nadine’s Mazzelpof

  Als Nadine Kuipers (25) uit Groningen niet met haar neus in de boeken zit voor haar studie aan de Rijksuniversiteit Groningen, dan staat ze in de keuken en bakt ze de meest fantastische zoete streekgerechten.

  “Ik vind het leuk dat ik door bakken kan verbinden. Als ik een nieuw recept ontwikkel, moet ik veel oefenen. Mijn baksels deel ik uit aan vrienden, familie en collega’s. Iedereen wordt blij als ik weer iets gebakken heb. Vroeger bakten mijn oma en ik altijd kniepertjes. Van haar heb ik verschillende bakreceptenboekjes met streekgerechten gekregen. Ik gebruik die recepten als inspiratie en ga experimenteren. Ik heb altijd een notitieboekje in mijn tas waarin ik nieuwe ideeën voor recepten en smaken opschrijf. Het valt me op dat mijn generatie nauwelijks nog streekgerechten bakt. Ik houd juist van die geschiedenis en pluis de herkomst van recepten helemaal uit. Vervolgens geef ik een eigen draai aan die traditionele streekrecepten. Mijn kunstwerkjes deel ik via mijn blog Nadine Bakes.” nadinebakes.tumblr.com

  Tip

  Moniek Verstraete van Coop Verstraete uit Uithuizermeeden gebruikt het poffertrecept van haar schoonmoeder. Proeven? Op 14 februari is de feestelijke heropening van Coop Verstraete. Met poffert! Maar er volgt meer: op 18 februari organiseren ze bij deze Coop-winkel een poffertbakwedstrijd. Tot 12.00 uur kunnen pofferts worden ingeleverd.

   

  VILLA OOSTERHOUW

  In het topje van Groningen, niet ver van de Waddenzee, ligt Villa Oosterhouw, een prachtig herenhuis dat een verbindende functie heeft in de buurt. Wilbert woont er, organiseert er evenementen en mensen kunnen blijven slapen.  De foto’s bij dit artikel zijn daar gemaakt.  Meer weten? oosterhouw.nl

  Nog geen reacties.

  Geef een reactie