boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
    Let op: Dit is geen online bestelling.
    Sending Message

    Stoofperenkwarktaart van Ilja

    Door de stoofperen heeft deze taart een herfstig tintje, maar gelukkig kan Ilja’s taart ook prima in de zomer worden gegeten.

    Instructies

    • 1. Doe de peertjes in een diepe pan en schenk de wijn erbij tot ze onderstaan. Voeg sinaasappelschillen, kaneelstokjes, kruidnagels, steranijs en rietsuiker toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat met het deksel erop ±2 uur stoven. Laat de peertjes daarna afkoelen. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius en bedek een bakplaat met bakpapier. Mix 125 gram boter met de basterdsuiker romig. Voeg stroop, specerijen en zout toe en mix door elkaar. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en kneed tot een deegbal. Laat dit ±30 minuten rusten in de koelkast.
    • 2. Rol het deeg uit tot een plak van ±4 mm dik. Bak het deeg goudbruin (±20 min.). Haal uit de oven en verkruimel terwijl de koek nog warm is en laat afkoelen. Smelt de overgebleven boter en meng 300 gram koekkruimels erdoor. Stort dit in een met bakpapier beklede springvorm en druk aan met een lepel. Leg voor de kwarkvulling 9 gelatineblaadjes in koud water (±8 min.). Meng het vanilleschraapsel met de kwark. Klop in een tweede kom de slagroom en suiker lobbig. Verwarm de melk licht, voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe en laat afkoelen zodra alles is opgelost. Voeg de melk toe aan het kwarkmengsel. Spatel vervolgens de slagroom erdoor. Dep de peertjes droog en leg ze met de platte kant naar beneden op de taartbodem met de smalle kant naar het midden. Vul de taart en giet vervolgens het kwarkmengsel hierover. Tik licht met de springvorm op het aanrecht om luchtbellen te laten ontsnappen. Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Week de laatste 2 gelatineblaadjes in koud water. Verwarm 250 milliliter perenvocht en roer de uitgeknepen gelatineblaadjes erdoor. Laat de ontstane gelei afkoelen tot kamertemperatuur. Giet dit over de taart en roer er lichtjes met een satéprikker voor een marmereffect. Laat de taart nog minimaal een half uur opstijven in de koelkast.

    Waardeer dit gerecht