boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Koekmannetjes van Wilma den Hollander

  Het sprookje over het koekmannetje bracht Wilma op het idee om het mannetje te gaan bakken en in de boom te hangen!

  The Gingerbread Man is ergens rond 1870 geboren in een sprookje. Nadat een oud vrouwtje hem heeft gebakken, neemt hij de benen. Onderweg wil iedereen wel een hapje van hem nemen, maar hij is iedereen te snel af. Als hij de vos tegenkomt, lokt deze hem met een listige truc naar hem toe. Je kunt wel raden wat er dan gebeurt. Wilma: “Vroeger werden wij altijd voorgelezen uit de Gouden Boekjes. Op de één of andere manier doet het verhaal van het koekmannetje mij aan Kerstmis denken. Het koekmannetje was alweer wat naar de achtergrond verdwenen, totdat ik de film Shrek zag. Daar kwam The Gingerbread Man ineens tevoorschijn. Nu was ik oud genoeg om het mannetje zelf te bakken, net als het oude vrouwtje in het verhaaltje. En dus maak ik al jaren deze mannetjes en hang ik ze in mijn kerstboom. Hoe dichter bij Kerstmis, hoe minder er over blijft van de mannetjes. Zo komt nostalgie tot leven.”

   

  Instructies

  • 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bestrooi het werkblad met een beetje bloem en rol het deeg met een deegroller tot een grote lap.
  • 2. Snijd de koekmannetjes uit met een mesje of steek ze uit met een vormpje. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, niet te dicht bij elkaar.
  • 3. Maak met een pen een gaatje in de hoofden van de poppetjes, zodat de mannetjes met een lintje of een haakje in de boom gehangen kunnen worden.
  • 4. Bak ze gaar. Houd voor de kleine mannetjes een baktijd aan van 12 minuten en voor de grote mannetjes 15 minuten.
  • 5. Haal ze daarna uit de oven en laat ze afkoelen op de bakplaat. Het afkoelen is belangrijk, want het zorgt ervoor dat ze niet kunnen breken.
  • 6. Maak het glazuur door de poedersuiker te mengen met een beetje water, totdat er een papje ontstaat. Je kunt de mannetjes versieren met het glazuur of met allerlei bakversieringen. De bakversieringen plak je op de mannetjes door het poedersuikerglazuur als lijm te gebruiken.

  Waardeer dit gerecht