boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Het beste van Zeeland: Mosselen van John van Leeuwen

  John van Leeuwen uit Zeeland weet alles over mosselen. Volgens de Zeeuw waren deze zwarte zeebewoners voeger eigenlijk een armeluismaaltijd. 

  “Omdat mosselen overal aan de Zeeuwse kust te vinden waren en mensen ze zelf konden rapen. Het is eigenlijk gratis voedsel. Het meest authentieke mosselrecept is afkomstig van de boten van de mosselvissers. Zij eten de mosselen op zee en maken ze klaar met bier en zeewier. Bier als ingrediënt ligt voor de hand, omdat het makkelijk kon worden meegenomen. Zeewier in dit geval ook. Met het gebruik van zeewier slaan de vissers namelijk twee vliegen in één klap. Het zeewier geeft smaak aan de mosselen en het is zeer geschikt om als groente te eten door de nootachtige smaak. Het verliest door het koken wel de dondergroene kleur, maar niet de smaak.

  Mijn vrouw en ik verkopen met ons bedrijf Spennekot zelfgemaakte streekproducten als bier, jams, mosterd en mayonaise. Daarnaast geven we kookworkshops. Toch zijn we geen verstokte bewaarders van de traditie. Zie ons liever als vernieuwers die de Zeeuwse traditie gebruiken om verrassende recepten mee te maken. We zijn allebei echte Zeeuwen. Hoewel… Ik kwam in Zeeland wonen toen ik drie maanden oud was. En in de ogen van een doorgewinterde Zeeuw blijf ik daarom altijd een import-Zeeuw.”

  Meer weten? www.spennekot.nl

  Instructies

  • 1. Was de mosselen door ze af te spoelen onder de koude kraan. Verwijder de mosselen die open blijven staan en gebruik alleen de schelpen die zich hebben gesloten.
  • 2. Snijd de wortel in plakjes en snijd de ui, de prei en het bosje selderij in grove stukken.
  • 3. Doe de mosselen in een grote kookpan, voeg alle groenten toe en bestrooi met grof gemalen peper. Zet de pan op het vuur en voeg het flesje bier toe. Doe het deksel op de pan.
  • 4. Wacht tot het mengsel begint te koken. Schud alles een keer goed om en wacht tot opnieuw de kook erover komt.
  • 5. Haal de pan van het vuur en zet de pan op tafel. Mosselen worden niet vanaf een bord, maar vanuit de pan gegeten. Serveer er brood, frietjes en verschillende sausjes bij.

  Waardeer dit gerecht