boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Het beste van Noord-Holland: Haringsalade van Rina Hetsen

  Rina Hetsen uit Wevershoof heeft een bijzondere haringsalade, waarin de geschiedenis van het IJsselmeer samenkomt. 

  “De ring stelt de dijk rond het IJsselmeer voor. De haring binnen de ring is gerookt, omdat van oudsher de haring uit de voormalige Zuiderzee daarvoor meer geschikt was. Deze haring was namelijk kleiner en minder vet. De haring van buiten de voormalige Zuiderzee, dus van ‘buiten de dijk’, werd en wordt nog altijd gezouten. Daarom ligt er op het bord buiten de ring zoute haring.”

  “De geschiedenis van de streek gaat mij aan, omdat ik hier ben opgegroeid. Ik woon op 300 meter afstand van het IJsselmeer en kan vanuit ons huis de dijk zien. Van huis uit heb ik de liefde voor het koken meegekregen. Veel recepten heeft mijn moeder, die is geboren in een echt horecagezin, voor me opgeschreven. Dat schrift gebruik ik tot op de dag van vandaag.” Rina vind het mooi dat door middel van gerechten de geschiedenis niet verloren gaat. Als hobbykok doet ze graag mee aan receptenwedstrijden waarbij ze verschillende keren als eerste is geëindigd.

  Instructies

  • 1. Kook de aardappels zo goed als gaar en laat ze enkele uren afkoelen.
  • 2. Snijd ze in blokjes als ze goed zijn afgekoeld. Dan zijn ze compacter en blijven ze heel in de salade.
  • 3. Doe de rest van de ingrediënten voor de salade bij de aardappelblokjes en roer alles door elkaar.
  • 4. Maak de borden op door een glas in het midden van het bord te plaatsen. Schep een rand aardappelsalade om het glas en bouw een ring. Druk de ring stevig aan met een mes. De ring moet de dijk voorstellen. Doe een beetje slasaus op de ring en bestrooi met bieslook. Verwijder met een draaibeweging voorzichtig het glas.
  • 5. Vul de ring met geraspte wortel. Snijd de gerookte haring in reepjes van ongeveer 2 cm en zet ze tegen elkaar op de wortel.
  • 6. Leg de rest van de garnering netjes om de ring heen. Snijd de zoute haring in stukken en leg deze ook om de ring heen.
  • 7. Serveer de wodkasaus apart bij dit gerecht.

  Waardeer dit gerecht