boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
    Let op: Dit is geen online bestelling.
    Sending Message

    Gevulde speculaas van Ramon Brugman

    Iedere chef-kok heeft zijn specialiteit. Ramon Brugman uit Harderwijk bakt al 20 jaar deze gevulde speculaas. Speciaal aan Coop verklapt hij zijn geheime recept…

    Chef-kok Ramon Brugman kan zich geen Sinterklaas indenken zonder gevulde speculaas: “Ik maak het al zelf sinds ik op mijn 15de als leerling begon in een patisserie in Ermelo. Gevulde speculaas is voor een bakker een mooi product. We maken het namelijk maar een paar weken per jaar en het heeft een specifieke smaak.

    Iedere kok heeft zijn eigen speculaasrecept. Toen ik zelf kok werd, ben ik met een eigen recept gaan werken. Na veel geëxperimenteer is uiteindelijk dit recept eruit gerold. Ik gebruik meer speculaaskruiden dan normaal, waardoor de koek bijna pittig is. De witte peper is goed terug te proeven in het recept. De speculaas is het lekkerst als hij net is afgekoeld; de binnen- kant is dan nog boterzacht! In de Sinterklaasperiode heb ik altijd zelfgemaakte gevulde speculaas in huis. Tot grote vreugde van vrienden en familie, die graag langskomen.”

    Instructies

    • 1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
    • 2. Het deeg: roer de karnemelk door het gekruimelde biscuitje. 
Meng de boter en de suiker. Voeg hier het karnemelk-biscuitmengsel aan toe.
    • 3. Kneed dit samen met de rest van de ingrediënten tot een egaal deeg.
    • 4. Dek af met plastic folie en laat het een uurtje opstijven in de koelkast.
    • 5. De vulling: Kneed voor de vulling de amandelspijs soepel.
    • 6. Meng de boter met de spijs en meng goed totdat de boter niet meer zichtbaar is.
    • 7. Voeg vervolgens geleidelijk het water toe en kneed het geheel goed door elkaar.
    • 8. De koek:Neem een bakvorm van 15 bij 15 cm en vet de vorm in met een beetje boter.
    • 9. Deel
 het deeg in twee gelijke delen. Rol beide delen uit tot een plak van ongeveer één cm dik.
    • 10. Snijd één plak zo groot als de bodem van het blik en leg deze daarin.
    • 11. Bak de bodem 7 à 8 minuten in de oven en laat vervolgens afkoelen.
    • 12. Verdeel de spijsvulling over de bodem en leg de tweede plak speculaasdeeg er bovenop.
    • 13. Bestrijk de bovenkant met een beetje eidooier en decoreer met amandelen. Bestrijk ook de amandelen met eidooier.
    • 14. Zet de gevulde speculaas in de oven en bak deze in ongeveer 20 minuten af. Laat de speculaas afkoelen en snijd in stukjes. 

    Waardeer dit gerecht