boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Brabantse worstenbroodjes

  Worstenbroodjes volgens oud Brabants recept van oma Drika. Ook gezellig om met de kinderen te maken!

  Instructies

  • 1. Maak in de bloem (in een kom of op het aanrecht) een kuiltje. Maak de gist met een klein beetje lauwe melk aan en giet dit in het kuiltje. Strooi het zout aan de zijkanten: zorg dat het zout niet bij de gist komt, want dan rijst het deeg niet goed. Voeg nu de gesmolten boter en de rest van de lauwe melk toe.
  • 2. Kneed alles goed door elkaar gedurende 15 minuten of gebruik een keukenmachine met deeghaken. Zorg dat het deeg niet te droog is, voeg eventueel een klein beetje melk of water toe. Laat het deeg onder een vochtige doek op een lauwwarme plaats 45 minuten rijzen.
  • 3. Kneed hierna het deeg nog even door en verdeel het in 15 gelijke bolletjes. Leg ze op een bakplaat en dek af met de vochtige doek, laat nog een half uur rijzen.
  • 4. Meng intussen het gehakt met zout, peper en nootmuskaat naar smaak. Verdeel het gehakt in 15 balletjes en draai er worstjes van (circa 10cm lang).
  • 5. Rol de bolletjes deeg na het rijzen uit tot ze iets langer zijn dan de worstjes. Leg in het midden van elk plakje deeg een gehaktrolletje en vouw het deeg er omheen: vouw eerst de uiteinden over het worstje naar binnen en plak dan de lange zijkanten met water aan elkaar.
  • 6. Leg de worstenbroodjes met de naad naar onder op het met bakpapier beklede bakblik. Dek ze af met een vochtige doek en laat nog een half uur narijzen. Verwarm intussen de oven voor op 220 graden.
  • 7. Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei en bak ze in het midden van de oven in 20 minuten gaar en bruin. Laat afkoelen op een rooster.

  Waardeer dit gerecht