boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
    Let op: Dit is geen online bestelling.
    Sending Message

    De prijswinnende appeltaart van Ortrud Brandes

    De appels komen weer van het land en dat moet worden gevierd met een zelfgebakken appeltaart. Wie kunnen we dan beter vragen voor een recept dan drievoudig kampioen Ortrud Brandes?

    Ze is drie keer eerste en een keer tweede geworden tijdens het jaarlijkse Buitenleven Appeltaartfestijn op landgoed De Olmenhorst. In het dagelijks leven is zij docente Duits bij het cultuur- en taleninstituut in Rotterdam. Daarnaast is Ortrud kunstenares en bakt ze zo nu en dan in opdracht taarten.

    “Ik ben opgegroeid in Duitsland. Mijn vader werkte als molenaar. Het graan bracht hij naar de bakkerijen en vaak ging ik mee. Ik genoot van de geuren die in die ouderwetse bakkerijen hingen.
Appeltaart is echt iets Nederlands; in Duitsland aten wij vaker cake of vlaai-achtige taarten. Toch is de appeltaart een van mijn favorieten. Mijn drie winnende creaties waren alle drie compleet anders. Het
 is echt niet zo dat al mijn bak
sels wedstrijdtaarten zijn, maar meestal zijn ze wel lekker.”

    Instructies

    • 1. Zet de oven op 200°C en bekleed een bakblik met bakpapier
    • 2. Snijd de blaadjes van 3 takjes verse roze- marijn fijn
    • 3. Voeg rietsuiker en kaneel toe en meng dit door elkaar
    • 4. Wegzetten in een afgesloten bakje
    • 5. Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen
    • 6. Kerf met een mesje een ruitvorm aan de buitenkant van de appel
    • 7. Voeg de appels toe aan het suiker/kaneelmengsel
    • 8. Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen en kneed tot het goed gemengd is en niet meer plakkerig
    • 9. Vorm er een bal van en laat deze minimaal 1 uur rusten in plasticfolie in de koelkast.
Na 1 uur haalt u het deeg uit de koel-
kast en rolt u het uit op een met bloem bestrooide tafel. Bekleed de vorm met tweederde van het deeg. Het deeg mag iets over de rand hangen
    • 10. Strooi over de deeglap een dun laagje havermout
    • 11. Schep de appels nog eens goed om zodat ze goed bedekt zijn met suiker en verdeel dan
 de appelkwartjes met de bolle kant naar boven over het deeg
    • 12. Vouw de overhangende deegstukken voorzichtig naar binnen
    • 13. Snijd van het achtergehouden deeg repen waarmee u de helft van de appels bedekt in een ruitpatroon
    • 14. Bestrooi de andere helft van de appeltaart gul met pompoenpitten
    • 15. Plaats de taart in de hete oven, iets onder het midden Bak de taart in een oven van 200°C in 50 minuten gaar. Haal de taart uit de oven en laat 10 minu- ten afkoelen
    • 16. Verwarm ondertussen in 
een pannetje de sinaasappeljam met 1 el heet water. De jam wordt iets vloeibaar. Verdeel deze vervolgens over de taart met een kwastje
    • 17. Pas als de taart volledig is afgekoeld, kunt u hem uit zijn vorm halen

    Voedingswaarde

    • 405 kcal

    • 22 vet (g)

    • 45 koolhydraten (g)

    • 5 eiwit (g)

    Waardeer dit gerecht