boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
    Let op: Dit is geen online bestelling.
    Sending Message

    Prosecco recept van Coop | Keukentafel.nl

    Proseccorecepten van Jacqueline, Elly en Henk

    Over prosecco moet je eigenlijk niet praten: dat moet je drinken óf er lekkere recepten mee maken. Deze lezers doen het allebei!

     

    Fruitprosecco

    Jacqueline de Waal vindt prosecco het meest frisse drankje dat er bestaat. “Deze cocktail drink ik graag bij een Italiaanse maaltijd of bij de barbecue. Prosecco drinkt zo lekker weg, omdat het zo fris en fruitig is. Door aardbeien aan mijn cocktail toe te voegen, wordt het nog fruitiger.”

    5 minuten             4 personen

    • 250 gr aardbeien
    • 375 ml prosecco
    • 4 el geschaafd ijs
    • 4 blaadjes verse munt (optioneel)

    Houd 4 aardbeien achter om het glas mee te versieren. Doe de rest van de aardbeien in de blender en pureer met de prosecco en het geschaafde ijs. Verdeel het mengsel over de glazen en versier met de blaadjes munt en de achtergehouden aardbeien.

    Tip! Geschaafd ijs maak je door ijsblokjes in de blender op vol vermogen fijn te malen.

     

    Prosecco-bonbons

    Elly Bosman maakt altijd extra veel bonbons, want ze zijn zó op! “Geef ook eens een schaaltje bonbons weg met een fles prosecco erbij. Ik kwam op het idee voor deze bonbons door chef-kok Yotam Ottolenghi. Hij maakt deze bonbons in zijn kookboek Ottolenghi Het kookboek. Ik heb het recept iets aangepast.”

    90 minuten           ong. 40 stuks

    • 30 gr melkchocolade
    • 230 gr pure chocolade
    • 150 gr boter
    • 80 ml prosecco
    • 40 ml cognac
    • siliconen bonbonvorm
    • 50 gr pure chocolade voor de afwerking
    • spuitzak met kleine spuitmond
    • thermometer

    Breek de 30 gram melkchocolade en de 230 gram pure chocolade in stukjes en doe alles in een vuurvaste kom. Zet deze kom op een pan met kokend water op het fornuis en laat de chocolade op laag vuur langzaam smelten. De kom mag het kokende water niet raken! Verwarm in een steelpannetje de prosecco en de cognac tot ongeveer 80 graden Celsius. Gebruik hiervoor de thermometer. Giet de warme drank bij de gesmolten chocolade en roer alles goed door. Snijd de boter in kleine stukjes en roer deze ook erdoor totdat alle klontjes zijn verdwenen. Zet dit 20 minuten in de koelkast.

    Smelt nu de helft van de 50 gram pure chocolade op dezelfde manier als de andere chocolade. Zorg dat de gesmolten chocolade een temperatuur heeft van 32 graden Celsius. Gebruik hiervoor de thermometer. Is de temperatuur te hoog? Doe dan de resterende chocolade erbij. Doe op deze manier steeds kleine beetje erbij totdat je op de juiste temperatuur uitkomt. Vul nu de bonbonvorm met deze gesmolten chocolade. Zorg dat alle vormpjes zijn bedekt met een laagje en laat de overtollige chocolade eruit lopen. Vang dit op, want dit heb je straks nog nodig. Plaats de bonbonvorm ondersteboven op een rooster totdat alle overtollige chocolade eruit is gelekt. Zet de bonbonvorm daarna 20 minuten in de koeling om hard te laten worden.

    Haal ondertussen de prosecco-vulling uit de koeling om iets zachter te laten worden. Doe de vulling in een spuitzak. Haal de hard geworden bonbonvormpjes uit de koeling en spuit ze vol met de prosecco-vulling. Vul ze niet helemaal tot de rand! Zet de bonbonvorm opnieuw in de koeling, maar nu voor 10 minuten.

    Smelt nu de resterende chocolade boven een pan kokend water. Doe dit heel langzaam, want ook deze lading moet weer 32 graden zijn.

    Haal de bonbons uit de koeling en bestrijk de onderkant van de bonbons met de gesmolten chocolade om deze te voorzien van een chocolade-onderkant. Strijk glad met een spatel. Zet de bonbons nogmaals in de koelkast, nu voor 20 minuten. Haal de bonbons uit de vorm als de chocolade hard genoeg is geworden.

     

    Prosecco-pudding

    Henk Siebenga uit Zwolle maakt dit recept regelmatig. “Het is een variatie op een bestaand recept uit een zeer oud toetjesboekje van Dr. Oetker. De pudding is altijd een groot succes!”

    25 minuten           4 personen

    • 1 half pakje Dr. Oetker kookpudding vanille
    • 1 ei
    • 1 eierdooier
    • 1 tot 2 dl water
    • 1 tot 2 tl citroensap
    • 375 ml prosecco
    • 4 trosjes aalbessen (optioneel)

    Doe de kookpudding, de eieren, het water en het citroensap in een vuurvaste kom en klop alles los met een garde. Zet de kom op een pan met zacht kokend water en laat alles langzaam warm worden terwijl je roert. De kom mag het kokende water niet raken! De pudding moet iets dunner worden dan vla uit een pak. Is het te dik geworden? Voeg dan een scheutje water toe en roer het erdoor.

    Vul de glazen voor 1/3 met prosecco . Giet hier voorzichtig de lauwwarme vla in en hang een trosje aalbessen over de rand van elk glas. Serveer direct zodat de pudding nog warm is.

     

    Dubbelbubbel-cocktail

    Marina de Graaf verdubbelt de bubbels door prosecco te mixen met Spa Rood. “Ik bedacht dit recept toen ik een open fles prosecco, een fles limoncello en een fles Spa Rood in mijn koelkast vond. Het is een verfrissende combinatie geworden.”

    5 minuten             4 personen

    • 115 ml limoncello
    • 345 ml prosecco
    • 345 ml Spa Rood

    Meng de verschillende gekoelde dranken in een kan en roer alles goed door. De verhoudingen kun je aanpassen naar je eigen voorkeur. Verdeel het mengsel over de glazen en serveer direct.

    Nog geen reacties.

    Geef een reactie