boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
    Let op: Dit is geen online bestelling.
    Sending Message

    Tafelgenoot: Pasta rood draadje

    Tafelgenoot: Pasta rood draadje

    Eten verbindt mensen. Dat vinden ook vriendinnen Vicky en Merle. Als een van de twee het hart moet luchten, koken ze samen pasta ‘rood draadje’

    Ze bellen elke ochtend op de fiets, zien elkaar zeker drie keer per week en soms – als de mannen van huis zijn – is dat gelijk ‘met slaaps’. Merle van Kuyk (29) en Vicky van der Spoel (29, rechts op de foto) zijn hele goeie vriendinnen. Ze hebben al heel wat maaltijden samen gedeeld, maar het recept voor pasta ‘rood draadje’ is echt ‘van hen’. Vicky legt uit waarom ze dit gerecht zo nu en dan voor Merle maakt. “We noemen het de aanrechtsessies. Merle zit aan de ene kant van het fornuis in kleermakerszit in de pannen te roeren met een glas wijn in de hand en ik ben – zeg maar – haar spiegelbeeld aan de andere kant van het fornuis. Eigenlijk gaat het altijd over mannen en werk. Soms heb je even iemand nodig die je tranen begrijpt. De grap van dit recept is dat ik een keer spullen in huis had gehaald voor pasta bolognaise, alleen was ik uitgerekend het gehakt vergeten. Gelukkig had ik in de vriezer nog riblappen liggen. Dus ik dacht ‘prima, doen we die toch’? Totdat Merle zei ‘schat, je begrijpt toch wel dat draadjesvlees uren moet stoven in de oven, hè’? Het werd een leuk experiment. Het bereiden was zo gefikst, maar toen moest het nog úren in de oven. Een paar flessen wijn en driehonderd verhalen later zaten wij pas om half een  ’s nachts aan onze onverwachte verrassing, want wat was het lekker. Het is een gelukje dat dit gerecht is ontstaan. We laten ons wel vaker meevoeren door toeval en spontaniteit, dat brengt ons ook altijd in memorabele situaties. Daarom staat ‘rood draadje’ symbool voor onze vriendschap en smikkelen we er regelmatig van. Wat we hebben geleerd; het stoofvlees gaat nu al rond de lunch de oven in. Ruikt het huis meteen ook het hele weekend heerlijk!”

    Pasta Rood Draadje

    30 minuten bereiden en 4 uur wachten

    2 personen

    • 2 el olijfolie
    • 2 kleine riblappen
    • evt. 1 el bloem (om het vlees te bestuiven)
    • zout
    • peper
    • 1 ui (fijngesneden)
    • 2 stengels bleekselderij (in dunne plakjes)
    • 1 wortel (in kleine stukjes gesneden)
    • 1 blikje tomatenpuree
    • 1 teen knoflook (geperst)
    • 1 blik gepelde tomaten (400 gr)
    • 2 el Italiaanse kruiden
    • 4 dl rode wijn
    • 1 à 2 el poedersuiker
    • 150 gr pasta naar keuze
    • 3 el Parmezaanse kaas (om te strooien)

    Zet de oven alvast aan op 160 graden. Kiep een scheutje olie in een (giet)ijzeren braadpan, bestuif de riblappen eventueel met meel en bak ze dan rondom aan. Voorzie het vlees van wat zout en peper en haal het uit de pan. In dezelfde pan fruit je de gesneden ui, bleekselderij en wortel vijf minuten aan, pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met zout en peper. Doe het blikje tomatenpuree erbij. Herenig het vlees met de eerder gefruite groenten en voeg de gepelde tomaten en Italiaanse kruiden toe. Vul het lege blik van de gepelde tomaten met rode wijn en schenk deze erbij. Roer goed door en schuif het geheel in de oven en laat het vijf uur pruttelen.

    Zet na ongeveer vier uur een ruime pan water op, voeg olie en ruim zout toe en kook de pasta. Controleer ondertussen of je het draadjesvlees met een vork uit elkaar kunt halen en haal het uit de oven. Voeg naar smaak wat poedersuiker toe. Ziet de saus er wat droog uit, dan kun je er wat kookvocht van de pasta bijvoegen. Giet de pasta af na 8 minuten en verdeel het over de borden. Geef de pasta een ruime dakbedekking van draadjesvleesmengsel en serveer met Parmezaanse kaas.

    Tip! Voeg eens 2 laurierblaadjes en 1 kruidnagel toe voor een winterse versie.