boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Pannenpraat

  Pannenpraat

  Voor het klaarmaken van een lekkere maaltijd heb je goede pannen nodig. Maar wat maakt een pan goed? En hoe houd je een pan het beste schoon? Laat de pannen maar praten!

  Waar heb je een goede pan voor nodig?

  Vraag je allereerst af waar je de pan voor wilt gebruiken. Moet de pan bijvoorbeeld in de oven kunnen? Dan moet de steel tegen hoge temperaturen kunnen. Kies bij kookpannen in elk geval voor RVS-pannen. Hiermee kan weinig misgaan tijdens het koken. Daarnaast gaan ze lang mee en kunnen ze in de vaatwasser. Let op dat ook de grepen en handvatten van RVS zijn. Niets zo irritant als een versleten of aangebrande handgreep waardoor de verder nog goede pan de prullenbak in kan.

  bloemtestWat is een goede pan?

  Een goede pan verdeelt de warmte gelijkmatig. Bij een goede verdeling is het makkelijker om vlees gelijkmatig te garen. Wil je testen of jouw huidige pan de warmte goed verdeelt? Doe dan de bloemtest! Zet een lege pan op middelhoog vuur, strooi er een laagje bloem in en roer niet. In een goede pan kleurt de bloem gelijkmatig. In een slecht geleidende pan zal de bloem alleen op sommige plaatsen verkleuren.

  Staal, RVS, gietijzer of koper?

  Materialen die zorgen voor optimale warmtegeleiding zijn koper, staal, aluminium en gietijzer. Deze hebben allemaal eigen kenmerken. Gietijzer wisselt langzamer van temperatuur waardoor het uitermate geschikt is voor stoven. Koper warmt juist snel op, maar is prijzig in aanschaf. Staal is een goed alternatief. Om een natuurlijke antiaanbaklaag te creëren, moet je stalen pannen na aanschaf een paar keer goed inbranden met olie. Daarna zijn ze onverwoestbaar. Je hebt dus verschillende pannen nodig voor verschillende bereidingswijzen.

  pan 3

  Wel of geen antiaanbaklaag?

  Pannen met een teflon antiaanbaklaag zijn makkelijk in gebruik. Ze worden goed warm, hebben een gladde bodem, kunnen in de vaatwasser en, de naam zegt het al, de antiaanbaklaag voorkomt dat eten vastplakt. Er is echter ook kritiek op de teflon-laag. Teflon bevat een stof die bij oververhitting slecht voor de gezondheid kan zijn. Inmiddels zijn er ook alternatieve antiaanbakpannen op de markt zonder schadelijke bijwerkingen, zoals pannen met Thermolon.

  pan2

  Hoe zorg je dat het eten niet aanbrandt?

  Toch niet opgelet tijdens het koken en zit er nu een aangekoekt laagje soep op de bodem? Leg een paar knikkers in je pan en het zal niet meer gebeuren! Door het verhogen van de temperatuur gaan de knikkers rollen in de pan waardoor de soep (of pasta) niet kan vastkoeken op de bodem. Vergeet de knikkers niet uit de pan te halen voor je het eten opdient!

  Hoe maak je een pan schoon?

  Pannen kunnen flink vies worden. Door het ruw boenen van de bodem met een schuursponsje of het verwijderen van aangekoekt eten met een mes kun je je pan blijvend beschadigen. Het kan simpeler! Vul de aangekoekte pan met warm water en een fl inke scheut soda. Laat dit een nachtje staan. De volgende dag spoel je al het vuil weg. Een aangebrande aluminium pan reinig je door er water in te koken en er bij het koken een ui aan toe te voegen. Wel nog even afwassen daarna! Vergeet bij het schoonmaken van alle pannen niet om ook de onderkant goed te doen. Aangekoekt vet houdt warmte vast, waardoor de bodem op die plekken heter wordt en dan wordt je pan niet meer gelijkmatig warm.

   

  Spaar voor pannen bij Coop

  Van 29 februari t/m 15 mei 2016 krijg je bij besteding van €5,- één spaarzegel voor de BK pannenset-actie. Plak deze op de spaarkaart. Met 15 spaarzegels is de spaarkaart* vol. Omdat Coop dit jaar 125 jaar bestaat, geven we de eerste 5 zegels cadeau. Deze lichtgewicht pannenset heeft een speciaal afgietsysteem waardoor afgieten heel makkelijk gaat. De pannen zijn van edelstaal en kunnen worden gebruikt op elke warmtebron. Ook kunnen ze in de vaatwasser en zijn ze stapelbaar. De set bestaat uit 5 pannen van verschillende formaten: 16 cm, 18 cm 20 cm, 24 cm en een steelpan met deksel van 16 cm. De waarde van deze BK pannenset is €489,95.

  * Een volle spaarkaart geeft recht op korting op één pan.

  Nog geen reacties.

  Geef een reactie