boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Pak ‘ns paksoi!

  Pak ‘ns paksoi!

  Het klinkt heel oosters, maar onze paksoi komt gewoon uit Nederland. Dat je met deze smakelijke groenten heel wat meer kunt doen dan alleen wokken, bewijzen deze recepten.

  Niet saai, maar sexy eten

  Vivian Acquah: “Ik probeer saaie groentesoorten een beetje sexy te maken met verrassende combinaties. Ik ben namelijk een échte groente-fan en door te variëren, gaat het nooit vervelen. Mijn motto is dat als je bord eruitziet als een regenboog de maaltijd gezond is. Paksoi wok ik graag zodat het een beetje knapperig blijft. Ik eet het meerdere keren per maand.”

  Meer weten? vivalavive.com

  Paksoi met speculaaskruiden van Vivian Acquah

  Waar komt onze paksoi vandaan?

  De paksoi op de groenteafdeling van Coop is afkomstig van Tuinderij V.O.F. de Weerdt. Dit familiebedrijf in Zuid-Holland bestaat al vier generaties. Tuinder Marco de Weerdt vertelt gepassioneerd over zijn paksoi.

  “De paksoi komt bij ons terecht als de plant pas vier centimeter groot is. Daarvoor is de plantenkweker ermee in de weer geweest. Wij zetten de paksoiplantjes vervolgens in de kassen met behulp van een plantmachine. De grond is van tevoren bemest en fijn gemaakt, dus na het planten kunnen ze in alle rust groeien. Daarna is het een kwestie van voldoende water geven en vrijhouden van ziekten en plagen zoals insecten en schimmels. Omdat we het hele jaar telen, valt er altijd wat te oogsten. Heel soms valt de groei wat tegen en kan er een halve week niets geoogst worden. Dat gebeurt hooguit één of twee keer per jaar.”

  Iedereen eet het graag

  Saskia van de Laar: “Ik experimenteer eigenlijk nooit met paksoi, maar maak er altijd hetzelfde van: namelijk stamppot. Gek genoeg staat paksoi niet bovenaan het  favorietenlijstje, maar wordt dit recept wel met smaak door iedereen opgegeten. Als ik veel tijd heb, maak ik de rendang of het stoofvlees zelf. Heb ik die tijd niet, dan eten we er braadworstjes of blinde vinken met jus uit een zakje bij.”

  Paksoistamppot met rendang van Saskia van de Laar

  Tip!

  Paksoi-teler Marco de Weerdt: “Paksoi is veelzijdig. Je kunt het kort koken, roerbakken, grillen én rauw eten. Het is bijvoorbeeld heel lekker door een salade of in een smoothie.”

  Hoe bewaar ik paksoi?

  Paksoi-teler Marco de Weerdt: “Paksoi bewaar je het beste in de koelkast, tussen 5 en 7 graden Celcius. Als je paksoi kouder bewaart, kunnen de bladeren gemakkelijk bevriezen. De groentesoort bevat namelijk veel water. Als dat gebeurt, klappen de cellen in de paksoi kapot, waardoor de bladeren kunnen gaan rotten. Een plastic verpakking kan dit voorkomen. Door de verpakking blijft  het vocht dat de paksoi zelf verdampt in de verpakking hangen. Hierdoor ontstaat een microklimaat met een hoge luchtvochtigheid waardoor de paksoi niet slap wordt.”

  365 dagen paksoi

  Saskia van Weert: “Paksoi is tegenwoordig het hele jaar door te krijgen, dus dit recept staat zowel in de zomer als in de winter op mijn menu. Ik roerbakte paksoi voorheen, maar dan werd het altijd een verlept hoopje. Tegenwoordig gril ik de paksoi. Hierdoor krijgen de stengels krokante randjes en slinken de  blaadjes. De balsamicoazijn haalt de smaak vervolgens op. Dit bijgerecht is ook goed klaar te maken op de barbecue.”

  Meer weten? eetnieuws.nl

  Gegrilde paksoi met kipspiesjes van Saskia van Weert