boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Op bezoek bij de bietenboer

  Op bezoek bij de bietenboer

  Rode bieten zijn hartstikke gezond en tegenwoordig worden ze op allerlei manieren gegeten: bij het diner, als lunch of zelfs door een smoothie. Bij Bio Brass in Zeewolde verbouwen ze rode bieten op een biologische manier. Boer en eigenaar Gerjan Snippe legt uit hoe hij biologische bieten teelt.

   

  Kort over Bio Brass

  “Bio Brass is een 100% biologische groenteproducent. Het bedrijf is gevestigd in Zeewolde op de Flevoland Polder. 50 jaar geleden was de Flevoland Polder nog een onderdeel van het IJsselmeer. Het land is nog jong en is daardoor een goede basis voor duurzame productie. Bio Brass heeft 200 hectare tot zijn beschikking; dat zijn maar liefst 270 voetbalvelden!”

  Uitgerust beginnen

  Om lekkere biologische groenten te kunnen produceren is het belangrijk om de bodem gezond te houden. Wanneer een intensieve teelt heeft plaatsgevonden (gewassen die in de grond groeien, zoals aardappelen), is het van belang om de grond rust te geven. Om het de rust te geven die hij nodig heeft, kan de boer rustgewassen telen (gewassen die boven de grond groeien, zoals tarwe). Gerjan: “Op deze manier kan de bodem zich herstellen op een natuurlijke manier. Hiermee voorkom ik dat de grond niet verveeld raakt en ziektes de kans krijgen om zich te ontwikkelen op een bepaald gewas. Gewassen die op een gezonde bodem worden geteeld, hoeven niet extra te worden gevoed met bijvoorbeeld kunstmest of andere middelen. Voordat ik begin met de bietjes, teel ik bijvoorbeeld eerst tarwe. Als de grond goed uitgerust is, kunnen de rode bietjes worden gezaaid. Dit gebeurt in de maand mei.”

  Foto: Bram Petraeus

   

  Ruim baan voor de biet

  “Om biologisch te kunnen telen, is het hebben van ruimte belangrijk. Ruimte zorgt ervoor dat de gewassen niet te dicht op elkaar staan. Zo drogen de bladeren van planten sneller op na ochtenddauw en krijgen schimmels minder kans om zich te verspreiden.”

  Foto: Bram Petraeus

  Foto: Bram Petraeus

   

  Zaai- en oogsttijd

  De bietjes krijgen tot het eind van de herfst de tijd om uit te groeien tot volwaardige bieten. “De lage temperaturen in de herfst zorgen ervoor dat de smaken en de zoetheid van de bieten extra worden versterkt. De bietjes worden na de oogst geschild, gekookt en verpakt. Uiteraard zonder conserveringsmiddelen!  De bodem wordt nu een tijdje met rustgelaten. Daarna start ik met een ander gewas dan de rode biet.”

  Foto: Bram Petraeus

  Foto: Bram Petraeus

   

  De beleving

  De rode bieten van Gerjan worden vervolgens naar het distributiecentrum van Coop gebracht en vinden zo hun weg naar de groenteafdeling. Gerjan houdt een deel zelf, dat hij verkoopt in zijn landwinkel De beleving. Naast het kopen van door Bio Brass geteelde groenten kun je hier een leuke dag doorbrengen. Je kunt er namelijk je eigen verse groenten plukken en genieten van een biologische lunch. Kijk op debelevingzeewolde.nl voor adres en openingstijden.

  Foto: Bram Petraeus

  Foto: Bram Petraeus

  Trackbacks/Pingbacks

  1. Dol op groente: wat doe jij met rode bieten? - 11 september 2015

   […] je meer weten over de rode bieten van Coop? Neem dan een kijkje bij onze bietenboer Gerjan […]

  Geef een reactie