boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Wat neem jij mee op vakantie?

  Wat neem jij mee op vakantie?

  De vakantie is begonnen. We gaan massaal naar het buitenland. Maar natuurlijk niet zonder onze Nederlandse boodschappen!

  Sterrenmuntthee

  De kinderen Kaja (15) en Luka (14) van Annette Haverkamp (alleenstaand, 54) uit Amsterdam zijn zó gewend aan een thee leutende moeder, dat ze het niet raar vinden dat een deel van de familiekoffer wordt gereserveerd voor sterrenmuntthee. Annette: “In Griekenland hebben ze geen lekkere thee en ik lust geen koffie. Dus geniet ik van ‘mijn sterrenmuntje’ totdat rond vijven de kurken mogen ploppen. Alleen voor zo’n ijskoud Grieks roseetje gaat de theepot van tafel.”

  Nederlands ontbijtje

  Een heel keukenkastje aan Nederlandse ontbijtproducten gaat mee op de kampeervakantie van Geesje Bos (40) uit Utrecht met vriend en 5-jarige zoon: ontbijtkoek, thee, pindakaas (“Mét stukjes noot!”). Die smaken heeft ze vanuit haar jeugd ‘ingeprent’ gekregen en daar wil ze het ’t liefst bij houden. “Ik vind maar een paar dingen écht lekker en ben erachter gekomen dat ik het gelukkigst ben bij saai en stabiel. Mijn buik is het er ook mee eens; in Frankrijk of Spanje heb ik nooit last van ‘ongeregeldheden’ die de vakantiepret drukken.”

  Caravan vol

  Natascha van Dongen (40) uit Tilburg en haar man en kinderen (14 en 11) zijn naar eigen zeggen échte Hollanders. “We kamperen in Frankrijk en stouwen de hele caravan vol met Nederlandse waar: boter, beschuit én minipakjes cornflakes, die vinden de kinderen zo leuk.” Zwaarbepakt rijden ze op hun gemakje langs de Route du Soleil en komen laat op de camping aan. Daar is dan niks meer te krijgen. Geen nood: “Dan worden de meegenomen knakworstjes en Brabantse afbak-worstenbroodjes tevoorschijn gehaald om de vakantie feestelijk in te luiden.”

  Aziatisch van thuis

  De broers Jeremy (23) en Anthony (25) Kui uit Groningen blijven in de keuken hun Chinese roots trouw. Zelfs op de camping in Italië draaien ze hun hand niet om voor een lekkere noedel of rijstmaaltijd. “Kwestie van goed voorbereiden,” volgens Jeremy. “In het buitenland is niet alles te vinden wat we nodig hebben. Daarom nemen we de basis mee uit Nederland. Gemengde kruiden, knoflook, gember, sojasaus, ketjap… Ter plekke kopen we dan de koolhydraten (rijst, noedels, mie), vlees en groenten.” En klaar zijn de gebroeders Kui!

  Kaaskop

  Zuid-Europa is favoriet bij Esther Nanninga (49) uit Koog aan de Zaan. En dus gaat ze elke zomer met man en kinderen (11 en 16) naar Frankrijk, Spanje of Portugal. “In een bungalow, want we koken vaak zelf met verse groenten, maar voor het ontbijt gaat er altijd jong belegen kaas mee. Dit jaar pak ik een extra groot stuk in, daar doen we de volle twee weken mee. Niet dat we buitenlandse kazen niet lekker vinden, hoor. Juist wel: de brie en de manchego gaan mee terug naar Nederland.”

  Wat moet van jou zeker mee deze zomer?Laat het weten in de reacties hieronder!

  Nog geen reacties.

  Geef een reactie