boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
    Let op: Dit is geen online bestelling.
    Sending Message

    Met het mes op tafel: welk mes gebruik je waarvoor?

    Met het mes op tafel: welk mes gebruik je waarvoor?

    Bij Coop kun je nu sparen voor een compleet messenblok vol ZWILLING messen. Want goed gereedschap is het halve werk. Waarvoor dienen al die messen? Wij zochten het uit.

    1. Koksmes

    • BIJNAAM De allrounder, ook wel – onterecht – vleesmes genoemd.
    • UITERLIJK Een koksmes is stevig; lang met een breed lemmet.
    • VOOR Het hakken en snijden van rauwe producten: vlees, vis, maar ook groente, kruiden en kaas. Met de zijkant kun je peperkorrels kneuzen en knoflooktenen pletten.

    2. Broodmes

    • BIJNAAM Kartelmes.
    • UITERLIJK Een lang recht mes met een gekartelde rand.
    • VOOR Brood! En cake en gebak. Maar ook voor producten met een harde buitenkant en zachte kern zoals meloen, ananas, avocado, citrusfruit en tomaten. Wil je een laagjestaart maken? Gebruik het kartelmes om de cake horizontaal door te snijden.

    3. Schilmes

    • BIJNAAM Aardappelschilmesje.
    • UITERLIJK Een klein mes, vaak met gebogen punt.
    • VOOR Het schillen, stukjes snijden en siersnijden. Aardappels, appels, maar ook citrusvruchten.

    4. Vleesmes

    • BIJNAAM Trancheermes, vormt een onlosmakelijk paar met de vleesvork.
    • UITERLIJK Een lang, tamelijk breed, glad en onbuigzaam lemmet. Het is geen lichte jongen, zodat het mes bijna vanzelf door het vlees gaat.
    • VOOR Het snijden van grote stukken gaar vlees (kalkoen, rosbief, entrecote, etc.) in mooie dunne plakken. Onmisbaar aan de meeste kersttafels.

    5. Groentemes

    • BIJNAAM Groene jongen
    • UITERLIJK Klein mes met sterk, kort, glad, onbuigzaam lemmet. Het kan meer of minder breed zijn en is korter dan een vleesmes.
    • VOOR Alle groenten. Alleen voor tomaten is een kartelmes soms handiger.

    6. Santokumes

    • BIJNAAM Japans broertje van ons koksmes.
    • UITERLIJK Het lemmet is vrijwel over de gehele breedte even breed. De Santoku heeft een rechter en korter lemmet dat niet eindigt in een punt.
    • VOOR Vis, vlees en groenten.

    7. Universeel mes

    • BIJNAAM Buitenmes
    • UITERLIJK Middelgroot mes met een golvend geslepen snijvlak. De stevige kop zorgt voor een perfecte balans en extra gewicht.
    • VOOR Het hakken en snijden van vlees, kaas, groenten en kruiden. Zelfs brood kun je hiermee snijden.

    Alles weten over de spaaractie? Kijk hier!