boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Lėkker smøllen

  Lėkker smøllen

  Hoe blijven onze noorderburen warm tijdens de lange winter? Deze Scandinavische Nederlanders delen hun lekkerste familierecept.

  Lekker sudderen

  Ritva Turkenburg: “De winters in Finland zijn erg koud en vroeger kookten ze vooral op traditionele gietijzeren houtkachels. Hout was overal aanwezig, dus dat was goedkoper dan elektrisch koken en ondertussen hield de kachel het huis warm. Daarbij was het wel makkelijker om alle ingrediënten in een pan te doen en lekker te laten sudderen op het vuur. Ik vermoed dat er daardoor een Finse ovenschoteltraditie is ontstaan. Vooral in de winter eten we dat veel. Een daarvan is jauheliha ja riisiä uunista, gehakt-rijstschotel uit de oven. Toen ik klein was en in Helsinki woonde, maakte ik dit vaak samen met mijn moeder klaar voor de lunch. In Finland eten ze tussen de middag warm. Ik maak het nu als avondeten klaar wanneer mijn kleinkinderen langskomen. Ze smullen er iedere keer van. Je eet het met augurken en de typisch Scandinavische lingonsylt, dat is vossenbessenjam, maar het kan ook met cranberryjam gegeten worden.”
  lekker smolen ritvka

   

  Eten met een eigen feestdag

  Karin Åsén: “Mijn moeder zuchtte altijd een beetje als ik als klein meisje vroeg of ze kåldolmar wilde maken. Ze kon ontzettend lekker koken, maar vond kåldolmar te bewerkelijk. Toch stond ze speciaal voor mij regelmatig wat langer in de keuken om mijn lievelingseten te maken. Zelfs toen ik als student in het weekend thuiskwam, verraste ze me er vaak mee. Inmiddels is kåldolmar een typisch Zweeds wintergerecht, maar het is geïnspireerd op de Turkse dolma’s met wijnbladeren. Koning Karl XII bracht dit in de achttiende eeuw mee uit Turkije en sinds 2010 vieren ze op zijn sterfdag nationale kåldolmens dag. In Zweden gebruiken we echter kool in plaats van wijnbladeren. In winters Zweden was er vroeger weinig verse groenten te krijgen. Kool groeide er wel, dus daarom bestaan er veel winterse koolgerechten. Tegenwoordig kun je alles krijgen, maar veel Zweden hechten nog steeds veel waarde aan seizoenproducten en gebruiken liever kool dan geïmporteerde wijnbladeren.”
  lekker smollen karin asen

  Kåldolmar (koolrolletjes)

   

  Ruzie om recepten

  Ane Olsen: “In 1800 brachten Noorse vissers uit Kristiandsund dit recept mee uit Portugal en sindsdien hebben we ons hierin gespecialiseerd. Elke stad heeft een eigen variant. Al jaren wordt er een vriendschappelijke burenruzie gevoerd tussen Kristiandsund en Ålesund die beide vinden dat ze de lekkerste bacalao maken. De lekkerste die ik at, werd vroeger gemaakt door een goede vriendin van mijn moeder. In Noorwegen is het traditie dat je rondom Kerstmis bij vrienden en familie op visite gaat en elkaar zelfgemaakt eten cadeau doet.
  800 x 543

  Bacalao med torsk (kabeljauwstoofschotel)

  Nog geen reacties.

  Geef een reactie