boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Kun je je slimmer eten? 7 slimme vragen voor bollebozen

  Kun je je slimmer eten? 7 slimme vragen voor bollebozen

  Na een lange, lome vakantie zijn de scholen weer begonnen. Spreekbeurten, toetsen, rekenlessen… Allemaal activiteiten waar de hersenen wel wat hulp bij kunnen gebruiken. Met deze gezonde tips krijgen je kids trek in school.

  Kan je kind zichzelf ‘slimmer’ eten?

  Nee, niet direct (dat zou handig zijn bij de Cito-toets!). Maar de concentratie kan wel een oppepper krijgen. Gevarieerd eten is de grote truc. Want in alle gezonde basisvoedingsmiddelen zitten mineralen en vitamines om beter te presteren: groente, granen, fruit, zuivel en vlees/vis/noten/peulvruchten/ei. Samen vormen ze de ideale brandstof. Slim bedacht van de natuur. Daarom zijn vitaminesupplementen voor je hersenen ook niet nodig.

  Eten de hersenen 20% van de dagelijkse energie op?

  Ja! Daarom is bijtanken op vaste momenten zo belangrijk. Denk aan drie hoofdmaaltijden en tussendoor een gezonde snack (zie menukader). Ontbijt is de basis van de dag, want na een nacht slapen hunkert het lijf naar energie. En wie kan er op een lege maag wel hard werken?

  Is brood broodnodig?

  Volkorenbrood wel. Hierin zit onder andere jodium, dat goed is voor de groei van de hersenen. Maar de kracht schuilt ook in de vezels, die er ook voor zorgen dat de energie geleidelijk vrij komt. En die vezels zitten vooral in volkorengraanproducten. Zoals dus volkorenbrood, maar ook muesli, havermout, Brinta, roggebrood en volkorenwraps. Allemaal vitamine-B-bommetjes die het brein stimuleren én voldoende energie geven.

  Fruitsap is gezond, toch?

  Nou, eigenlijk niet. Of dit nu voorverpakt of versgeperst is. Je kunt beter een stuk fruit eten. De suiker hierin is dezelfde als tafelsuiker, maar ‘verpakt in de vrucht’ komt dit heel geleidelijk vrij. Zo voorkom je de suikerpiek, gevolgd door een duffe dip.

  Drogen je hersenen uit door te weinig drinken?

  Niet heel letterlijk, maar je wordt er wel duf van. En dat is een teken van vochttekort. Net als hoofdpijn trouwens. Kinderen moet dus voldoende drinken: 1 tot 1,5 liter per dag voor kids tussen 4 en 14 jaar, en 1,5 tot 2 liter vanaf 14 jaar. Geef ze vooral water, eventueel wat ongezoete zuivel. Dat laatste geeft langer een verzadigd gevoel, wat voorkomt dat er snel naar (slechte) tussendoortjes gegrepen wordt. Maar geef er ook weer niet te veel van, want dan heeft je kind misschien te weinig trek in andere voedzame dingen!

  Word je slimmer van walnoten?

  Noten zijn goed voor de hersenen, want hier zitten omega 3-vetzuren in. Dit zijn gezonde vetten, die de communicatie tussen de hersenencellen verbeteren. En ja, van alle noten hebben walnoten de meeste omega 3-vetzuren. Elke dag een handje (ongezouten) (wal)noten helpt het brein 00k een handje. Trouwens, in vis, schaal- en schelpdieren zit dezelfde soort slimme stof.

  Helpt een ei om de leerstof beter te onthouden?

  Dat gaat misschien wat ver, maar eieren dragen wel bij aan een beter geheugen. Net als melk en pinda’s. Hierin zit namelijk het stofje choline dat net als de omega-3 vetzuren belangrijk is voor de communicatie tussen hersencellen. Choline noemen we ook wel een halfvitamine, want je lichaam maakt dit ook deels zelf aan.

  LEKKER SCHERP DE DAG DOOR

  • 07:30 ONTBIJT. Muesli met yoghurt en fruit, of de ouderwetse volkorenboterham met halvarine en pindakaas (dun belegd) en plakjes banaan.
  • 10:15 PAUZEHAP. Snoeptomaatjes of een smoothie met yoghurt en (diepvries)fruit. Diepvriesfruit is niet alleen lekker, maar net zo gezond als vers fruit. En, het houdt de yoghurt langer koel.
  • 12:15 LUNCH. Met bruine (volkoren)boterhammen zit je altijd goed, maar variatie houdt het spannend. Zoals een notenkrentenbol met zuivelspread of een volkorenwrap met kipfi let en avocado. En met een spiesje met mozzarella, cherrytomaatjes en basilicum wordt de lunchbox helemaal een feestje.
  • 15:45 SNACK. Snackgroente met een dipsausje (zoals hummus of yoghurt met een beetje ketchup) of dadels met zuivelspread. Kids in de groei mogen best iets stevigers. Denk aan: een volkorentosti Hawaï of een volkorenpitabroodje met gesmolten kaas, plakjes tomaat en reepjes paprika.
  • 18:15 AVONDETEN. Wissel lekker af. De ene dag volkorenpasta, de andere dag aardappels, zilvervliesrijst of peulvruchten. Kies telkens een ander kleur groente en zet één keer per week vette vis (paling, makreel, haring, sardines, zalm) op tafel. En als toetje een schaaltje kwark met wat fruit.