boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
    Let op: Dit is geen online bestelling.
    Sending Message

    Kruidenwijzer

    Kruid je wijzer

    Van onze verse kruiden in pot kun je met wat eenvoudige tips lang plezier hebben. Ontdek deze pittige potjes van links naar rechts

     

    ROZEMARIJN

    • Bijnaam: smaakvol naaldje
    • Smaak: doordringend, harsachtig met een licht bitterzoete smaak.
    • Combi: Stoofschotels, gebakken aardappelen, soepen, pasta en groenten (bonen, spinazie, tomaten). Ook Lekker bij kip, vette vissoorten, varkensvlees of in een marinade.
    • Klassieker: Rozemarijn in focaccia of een ander brood.
    • Toepassing: Je kunt het –vers of gedroogd- lang mee laten koken, de smaak wordt alleen maar beter. Gebruik niet teveel, de smaak kan snel overheersen.
    • Weetje: Rozemarijn gaat vermoeidheid tegen. Gebruik het als thee of maak een aftreksel voor in een verfrissend bad.
    • Tip! een takje rozemarijn op de barbecue zorgt voor een heerlijke geur.

    KORIANDER

    • Bijnaam: complexe Aziaat
    • Smaak: Koriander heeft een subtiele, smaak met accenten van citroen en peterselie.
    • Combi: met curry- en rijstgerechten, vleesschotels en roerbakgerechten. Soepen, vis en zeevruchten, citrusvruchten. Het blad kan worden gebruikt in koolgerechten, rode bieten, wildsoepen, marinades.
    • Klassieker: (lams)curry met koriander
    • Toepassing: Dit kruid voeg je het best op het laatst toe want het verliest veel smaak bij verwarming. Als je de blaadjes vlak voor gebruik even in koud water dompelt, behouden ze langer hun aroma. Vers korianderblad kan worden ingevroren; na het ontdooien is het wel wat bruin, maar het smaakt nog goed. Drogen kun je het beter niet.
    • Weetje: Verse koriander is ook een goede bron van vitamine A.
    • Tip! Van koriander kun je ook de zaden eten; deze smaken zoeter dan de blaadjes.

    BASILICUM 

    • Bijnaam: mediterrane jongen
    • Smaak: zoete, kruidige smaak met een vleugje kruidnagel
    • Combi: verse tomaten, maar ook met aubergines, courgettes en paddenstoelen. Gebruik het bij Italiaanse gerechten, vis- en vleesschotels, soepen, salades en eieren.
    • Klassieker: Basilicum is het basis-ingrediënt van pesto. De smaak is sterk genoeg om tegenwicht te kunnen bieden aan knoflook.
    • Toepassing: Je kunt zowel de blaadjes als de steeltjes gebruiken. Laat de blaadjes niet te lang meekoken, anders verdwijnt het aroma.
    • Weetje: is goed voor de spijsvertering. Basilicum kan helpen bij slaapproblemen.
    • Tip! Verscheur de blaadjes in plaats van ze fijn te hakken. Zo blijft de smaak beter behouden.

    TIJM

    • Bijnaam: stoofheld
    • Smaak: Doordringend en pittig.
    • Combi: in stevige groentesoepen/-schotels, sauzen op basis van wijn en tomaten en marinades. Ook heerlijk bij gegrild vlees, kip en vis, aardappelen en in Italiaanse gerechten.
    • Klassieker: vormt samen met laurier en peterselie als bouquet garni
    • Toepassing: Tijm past goed bij gerechten die langzaam in wijn worden gekookt. Gebruik hele blaadjes voor meer aroma. Tijm behoudt gedroogd z’n smaak.
    • Weetje: Thee van tijm en honing verzacht hoest en verkoudheden.
    • Tip! Maak eens azijn of olie van tijm.

    MUNT

    • Bijnaam: frisse jongen
    • Smaak: fris, zowel voor zoete als hartige gerechten
    • Combi: Salades met komkommer, tomaten of wortelen. Ook bij courgette, erwten, lamsvlees, in sauzen en stoofgerechten. Zoet met aardbei, chocolade of als cocktail: mojito.
    • Klassieker: muntthee
    • Toepassing: Gebruik hele blaadjes; versnipperde blaadjes geven minder aroma. Munt kun je ook drogen en ongeveer 1 jaar bewaren in een afgesloten pot op een donkere en droge plaats.
    • Weetje: Munt combineert vanwege de uitgesproken smaak niet heel goed met andere kruiden.
    • Tip! Eet munt na een maaltijd. Het helpt je spijsvertering.

    BIESLOOK

    • Bijnaam: geboren uit het huwelijk tussen ui en knoflook.
    • Smaak: Fris met een uiensmaak.
    • Combi: Soepen, sauzen, dressings, salades, ragouts, aardappel- en eiergerechten, roomkaas, gegrilde vis, schaal- en schelpdieren.
    • Klassieker: als garnering over een eiersalade
    • Toepassing: Snijd de bieslook fijn met een scherp mes of knip het met een schaar. Kook het niet mee, anders gaat een groot deel van de smaak verloren. Gedroogd verliest het ook zijn smaak, maar fijngeknipt kan het wel ingevroren worden.
    • Weetje: bevat heel veel vitamine C en ook A en B.
    • Tip! Met bieslook kun je pannenkoekjes of rolletjes vlees/ vis dichtknopen. Dompel de stengels even in kokend water en laat meteen schrikken in koud water. De stengels zijn dan sterker.

    PETERSELIE

    • Bijnaam: allrounder / lieveling
    • Smaak: frisse, groene milde smaak.
    • Combi: visgerechten, garnalen, aardappelen en salades. Peterselie doet het goed als garnering voor soep, maar ook in kruidenkwark en (tomaten)sauzen.
    • Klassieker: Kruidenboter
    • Toepassing: zowel rauw als verhit een echte smaakmaker. De blaadjes kunnen ook worden geblancheerd of gefrituurd.
    • Weetje: Er is platte peterselie en krulpeterselie. De krulvariant is een soort die is doorgekweekt op de eigenschappen van het gekrulde blad.
    • Tip! Knoflook gegeten? Kauw op een blaadje peterselie tegen een slechte adem.

    Vrolijke vensterbanken

    Ralph Coenen (34) is commercieel directeur van Vitacress Real, de leverancier van de potjes verse kruiden van Coop. Hij vertelt ons graag hoe je ze het best verzorgt. “Basilicum uit een potje en uit een bakje smaken misschien hetzelfde maar ze worden totaal anders geteeld. Gesneden kruiden staan buiten in weer en wind op het land. Onze kruiden in pot staan het jaar rond in een warme kas in het Limburgse Venlo. Ze zijn gewend aan een warme temperatuur. Daarom doen ze het ook zo goed in een keuken. De meeste mensen gebruiken de potjes kruiden om hun keuken op te leuken en misschien een beetje ter decoratie van een gerecht. Met de juiste verzorging kun je wel zes weken plezier hebben van je plantje,” meent Ralph, maar hoe moet je ze dan verzorgen? “Je moet ze voldoende water geven. Laat ze het water van onderaf opzuigen, dan heb je minder kans op schimmel. Hoe vaak je ze water moet geven, ligt aan de warmte van de keuken: de grond mag altijd best vochtig zijn. De aarde in het potje zit vol voedingsstoffen. Na een aantal weken zijn deze op en zullen de blaadjes geler kleuren. Je kunt de plant extra voeding toedienen.” En dan in de tuin? “De plantjes zijn niet gekweekt om ze in de tuin te planten, maar de allersterkste kruiden zullen op een mooie zonnige plek wellicht wel aanslaan. Met rozemarijn en tijm maak je een kans, basilicum en dille zijn de meest gevoelige van het stel; die redden het buiten zeker niet. Je moet het vergelijken met mensen. Als je je hele leven in Zuid-Afrika hebt gewoond en dan in je korte broek wordt overgeplaatst naar Noorwegen, dan vind je dat ook niet fijn. Deze plantjes zijn bijna mensen. De een is wat gevoeliger dan de ander; zo behandelen we ze ook. Dille wordt bijvoorbeeld in de kas ‘geaaid’. Met een apparaat wordt er langs de plant gestreken. Dat vindt de plant niet fijn en daardoor gaat hij zich wapenen en wordt hij juist krachtiger.” Zijn persoonlijke favoriet is basilicum. “Ik ben dol op de Italiaanse keuken en heb altijd wel een potje basilicum staan.”

    Verzorgingstips

    1. Geef de plant voldoende water. ± 1x per 3-4 dagen een laagje lauwwarm water van zo’n 1 à 2 cm van onder op laten zuigen.
    2. Raak het plantje niet onnodig aan. Aangeraakte blaadjes verkleuren en vallen af.
    3. Zet de plant niet in direct zonlicht.
    4. Tocht is ook niet handig.
    5. Plaats de plantjes niet boven de verwarming.

    Tip! Met bieslook kun je pannenkoekjes of rolletjes vlees/ vis dichtknopen. Dompel de stengels even in kokend water en laat meteen schrikken in koud water. De stengels zijn dan sterker.

    Bieslook & plasticfolie

    Het is heel goed om het plastic de eerste dagen nog even om de plant te laten zitten. Na 4 of 5 dagen kun je de folie verwijderen. Geef bieslook water als de sprietjes iets gaan hangen.

    Peterselie mooi houden

    Gele blaadjes? Dat kan komen door te veel of te weinig water, te weinig licht of niet tijdig uit de plastic hoes van de supermarkt halen. Ga bij jezelf na welke reden bij jou van toepassing kan zijn en pas dit aan.