boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Hoe logisch is biologisch?

  Hoe logisch is biologisch?

  Biologisch, is dat misschien een marketingtruc? “Zeker niet”, zegt Ellen Oomen van Bionext, een organisatie die biologische boeren, producenten en winkels samenbrengt zodat wij biologische producten kunnen kopen. “Als het keurmerk erop staat, is het biologisch.” We doken met Ellen in de mitsen en maren van biologisch.

  Wat is biologisch eigenlijk precies?

  Biologisch betekent: op natuurlijke wijze. Biologische planten en dieren groeien op zoals ‘in de natuur’. Ze krijgen de tijd en ruimte die ze nodig hebben om te groeien. Dus zonder kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of groeihormonen.

  Zit er dan echt niets chemisch in?

  Dat klopt. Ook bij de verwerking mogen aan een biologisch product alleen natuurlijke stoffen worden toegevoegd, dus geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Dat is ook niet nodig: doordat ze alle tijd krijgen om te groeien, hebben biologische producten al genoeg smaak en kleur van zichzelf!

  Maar waarom zou ik dat eten?

  Als een plant of dier op een natuurlijke manier opgroeit, is dat ook goed voor je eigen lijf. Zo krijg je in elk geval geen kunstmatige stoffen binnen via je eten en drinken.

  Puur eigenbelang dus?

  Kies je voor biologisch, dan kies je ook voor een gezonde planeet. Wist je dat rond biologische boerderijen 25% meer vogels en 3 keer zoveel vlinders voorkomen?

  Wat is dan het verschil met ‘gewone’ boerenbedrijven?

  Een biologische boer heeft een andere manier van werken. Hij werkt samen met de natuur, zonder in te grijpen. Koeien, varkens en kippen krijgen alleen natuurlijk voer en kunnen rustig scharrelen in de buitenlucht. Zo blijven ze gezond en hebben ze geen antibiotica nodig. Veel biologische boeren zorgen dat op hun erf allerlei insecten en andere dieren kunnen leven. Zo trekken broedplekken nuttige vogels aan, zoals roofvogels of koolmezen. En in de bloemen en kruiden langs akkerranden huizen onder andere loopkevers en lieveheersbeestjes. Die hebben geen interesse in de gewassen, maar zijn wel gek op bladluizen. Ook kikkers en egels helpen de biologische boer een handje: voor hen zijn slakken een heerlijk maaltje.

  Ok., maar een tomaat of appel: wat merken die er dan van?

  Ook biologische groenten en fruit groeien in hun eigen tempo en staan in voedzame grond met compost, niet op een kunstmatige bodem. Ongedierte, ziekten en plagen mogen alleen met natuurlijke middelen en natuurlijke vijanden bestreden worden. Biologische boeren gebruiken dus geen chemische stoffen en bestrijdingsmiddelen.

  Maar kan ik ’t wel vertrouwen? Is biologisch wel écht biologisch?

  Biologisch is een beschermde term. Iets mag pas biologisch heten als het aan allerlei regels voldoet. Op elk onderdeel wordt streng gecontroleerd*: op het land, in de fabriek en in de winkel. Staat het groene blaadje op een verpakking, dan weet je zeker dat het product 100% biologisch is.

  Maar waarom moet ik daar meer voor betalen?

  Om te kunnen blijven bestaan, hebben biologische boeren soms echt een hogere prijs nodig. Milieu-vriendelijke productie kost namelijk meer dan ‘normale’ productie. Zo wieden biologische boeren onkruid vaak met de hand, dat is veel werk. Ook het verwerken van plantafval tot voedzame compost is een bewerkelijke klus. Biologische dieren krijgen meer ruimte, ook dat kost meer geld. Bedenk: een betere gezondheid voor mens en dier is ook iets waard.

  Kun je ook met een klein budget biologisch eten?

  Als je slimme keuzes maakt, hoeft biologisch niet duur te zijn. Wist je dat steeds meer biologische artikelen even duur of zelfs goedkoper zijn dan gewone? Kijk goed in het schap, ook huismerken worden steeds biologischer! En bedenk: alle beetjes helpen. Kies producten waar jij een goed gevoel bij hebt of dat nu appels zijn, melk of een worstje.

  BIO10DAAGSE

  Op 14 september gaat de landelijke Bio10daagse weer van start. Tien dagen lang kun je proeven en beleven hoe lekker natuurlijk eten en drinken is. Op alle Bio+ producten, sommige biologische wijnen en vlees(waren) krijg je de tweede voor de halve prijs! Kom jouw Coop-winkel van 18 tot en met 23 september biologisch ontdekken! Meer weten? ontdekbio.nl