boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Hoe gooi ik minder eten weg?

  Hoe gooi ik minder eten weg?

  Wij vroegen jou welke restjes altijd blijven liggen. Coop-kok Ruud Jansen vertelt wat hij van deze restjes maakt.

  Veel venkel

  Miglena Atanassova (31) woont samen met haar vriend (32). Ze wil graag weten wat ze kan doen met restjes venkel. “Venkel koop ik om in de soep te doen. Ik houd dan een half knolletje over, want teveel venkel in de soep is te overheersend. De andere helft blijft eigenlijk altijd in de koelkast liggen en wordt dan bruin. Dat vind ik zonde. Ik probeer namelijk niets weg te gooien. Kliekjes maak ik op door het de volgende dag als lunch te eten of ik vries het in. Het tegengaan van voedselverspilling vind ik namelijk heel belangrijk, zowel voor mijn portemonnee als voor de planeet. Alleen met venkel gaat het dus mis. Hoewel het een heerlijk ruikende groente is met een lekkere smaak, weet ik er niks meer mee te maken.

  Wat zou Ruud doen?

  “Ik maak er venkelazijn van. Lekker bij een frisse salade met zalm! Ik maak de azijn door de venkel in dunne reepjes te snijden. Dan doe ik er 250 ml natuurazijn bij. Ik voeg een laurierblaadje toe en een theelepel mosterdzaad en laat dit een paar dagen trekken.”

  Wortelweelde

  Anita Hubert (52) woont alleen. “Ik koop wortels per kilo, omdat ze lang houdbaar zijn. Ik gebruik ze in een stoofschotel, maar vind ze rauw niet zo lekker. De wortels blijven dus vaak liggen. Zonde!”

  Wat zou Ruud doen? “Ik snijd de wortels in de vorm van dikke frieten. Dan besprenkel ik ze met olijfolie, tijm en rozemarijn en leg ze op de bakplaat. Dan rooster ik ze 20 minuten in een oven op 170 graden. Af en toe omscheppen. Ik eet ze daarna warm of koud. Wat ik niet opeet, blijft afgesloten in de koelkast een paar dagen goed.”

  4x niet verspild

  Op keukentafel.nl vroegen we jullie naar tips

  1. Groentedip van Juliëtte Kalk “Op zaterdag eten we op wat is blijven liggen. Ik maak dan tosti’s van het oude brood en de restjes wortel, komkommer en paprika serveer ik met een dip van yoghurt met pesto.”
  2. Ovenschotel van Nelly Nieuwenhuis “Alle groentekliekjes snijd ik in stukjes in een ovenschaal met een tomatenof bechamelsaus en geraspte kaas. Dat zet ik 30 minuten in een oven van 180 graden.”
  3. Verzamelsoep van Antoinette Croonenborghs “In mijn diepvrieslade zit een grote plastic bak. Daar gooi alle gekookte en ongekookte restjes in. Als de bak vol zit, gaat er een grote pan op het vuur met een bouillonblokje en wat verse kruiden en doe ik alle ingevroren groenten erbij en dat laat ik pruttelen totdat ik een lekker soepje heb.”
  4. Pindakaasprutje van Rachel Gianotten “Mijn pindakaasprutje is mijn ideale restjeswegwerker. Ik roerbak de overgebleven groenten en stukjes vlees. Dan maak ik een saus van een paar scheppen pindakaas en bouillon of kokosmelk. Dat doe ik erbij en laat ik even pruttelen. Lekker met rijst of mie.”

  WIE IS RUUD JANSEN?

  Ruud (52) is de chef-kok van de Rijdende keukentafel foodtruck en is regelmatig te zien in ..n van onze winkels. Ook adviseert hij Coop en traint hij medewerkers. Hij staat al 40 jaar achter de pannen, is getrouwd en woont met zijn vrouw en drie dochters op een boerderij.

  Meer weten? culinarist.nl