boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Het familierecept

  Het familierecept

  Sommige recepten gaan generaties mee. Zo ook de recepten van opa Dirk Lieverse. Ze worden nog steeds gemaakt door Anne van Kessel (27) en haar moeder Mariëtte Lieverse (59).

  Dikke arm

  Mariette: “Ik was achtentwintig toen mijn vader, Dirk Lieverse, overleed. Hij kwam uit een bakkersfamilie; bakkerij Lieverse was een begrip in Wijk bij Duurstede. Na het leger, waarin hij als kok dienst deed, ging hij werken voor de Vreemdelingenpolitie. Mijn moeder kroop veel liever achter de naaimachine dan achter het fornuis. De keuken was het terrein van mijn vader. De geur van mijn jeugd, is de geur van vers gebakken brood of cake. Brood bakte hij om de dag, want zonder alle toevoegingen werd het snel oud. Door het vele kneden was mijn vaders rechterarm een stuk dikker dan zijn linker. Kneden doe je namelijk met één hand.

  Oude typemachine

  Met Sinterklaas kregen mijn broer, mijn zussen en ik van hem een boekje met recepten uitgetypt op zijn oude typmachine met carbonpapier ertussen. Ik heb het nog steeds, maar de vergeelde papiertjes werden steeds slechter leesbaar. Voor alle kleinkinderen heb ik een paar jaar geleden het boekje gedigitaliseerd. Inclusief zijn handleiding hoe je je moest gedragen in de keuken, zoals altijd je handen wassen en koekjes altijd in een schone, droge trommel bewaren.”

  Anne: “Een bijzonder boekje, omdat ik mijn opa alleen uit de verhalen ken en via zijn recepten, die we nog altijd met z’n allen maken. Mijn favorieten? Het gevulde speculaas en de kroketten. Zoiets maak je niet zo snel voor twee personen, maar als we het dan een keer maken, dan is het ook direct een feestje.”

  Speciale dagen zijn voor kroketten

  Mariette: “Bij ons thuis mocht iedereen altijd mee-eten. Hollandse pot met vis op vrijdag, soep op zondag en regelmatig gehaktballen of draadjesvlees. Wij haalden wel eens Chinees, maar dat was meer omdat mijn vader de eigenaar kende door zijn werk. Kroketten aten alleen we als er iets speciaals was, bijvoorbeeld met Sinterklaas of verjaardagen. We aten het met sla, zelfgemaakte frietjes en appelmoes of met brood. En er was soep! Van de overgebleven bouillon maakte mijn vader heerlijke soepen. Kroketten maken is veel werk, maar het blijft een van mijn lievelingsgerechten.”

  Kookgenen

  Anne: “Mijn moeder heeft duidelijk zijn kookgenen geërfd. Ze is een heel goede kok. Je krijgt bij haar nooit twee keer hetzelfde voorgeschoteld.”

  Mariette: “Mijn passie voor koken deel ik met Anne. Voor verjaardagen pakten we altijd flink uit met een tafel vol verschillende hapjes. Steeds vaker kregen we het verzoek of we ook iets wilden maken voor een feest of partij. Daar is in 2011 ons cateringbedrijfje uit ontstaan.”

  Anne: “Eens in de twee maanden doen we een opdracht voor iemand. Gewoon omdat we het leuk vinden, want we hebben daarnaast allebei een andere baan. Mijn opa’s kroketten maken we daarvoor niet. Die blijven voorbehouden aan speciale familiefeestjes.”

  Het recept

  Vleescroquetten

  (20 stuks)

  Ingrediënten:

  1pond mager rundvlees

  1 blokje bouillon

  1 à 2 Maggi bouillonblokjes of bouillonpoeder

  1/2 pot zilveruitjes

  beetje witte bloem

  25gr boter

  1 pakje paneermeel

  2 eiwitten

  1el maïzena

  Het beslag

  Laat het vlees zachtjes trekken op het vuur in water met een bouillonblokje tot het gaar is. Laat het niet koken. Verwijder het gare vlees uit de bouillon. De bouillon is heel goed bruikbaar als basis voor een soep of kan verderop in het recept bij het krokettenbeslag gebruikt worden in plaats van gewoon water. Bak in een pan in een beetje boter de fijngesneden zilveruitjes lichtbruin. Voeg het fijngesneden vlees er aan toe. Voeg nu zoveel water of bouillon bij dat de massa net onder staat. Voeg 1 à 2 maggiblokjes of bouillonpoeder toe naar smaak en laat het geheel een uur zachtjes pruttelen. Los een lepel maïzena op met een beetje water en bind het vlees/ui mengsel hiermee. Het beslag moet dik zijn anders kunt u er na afkoeling geen kroketten van rollen. Kook het mengsel nog even door zodat alles goed gaar is en laat de inhoud van de pan afkoelen op een platte schaal.

  Het rollen

  Maak van het beslag rolletjes. Klop het eiwit lichtjes en vul een bord met paneermeel. Haal de kroket eerst door het eiwit en rol hem daarna door het paneermeel. Laat de kroketten op een schaal in de koelkast opstijven, eventueel afgedekt met aluminiumfolie. De kroketten zijn zodra ze zijn opgestijfd direct te gebruiken of kunnen worden ingevroren.

  Het frituren

  Frituur de kroketten op 180°C graden ongeveer 6 minuten. Niet meer dan 6 tegelijk, de kroketten mogen elkaar niet raken.

  Nog geen reacties.

  Geef een reactie