boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Hartverwarmers

  Hartverwarmers:
  Koek en zopie met een moderne twist

  Rode wangen, koude vingers, maar wat is het heerlijk buiten. Winter, kom maar op! En daarna gezellig samen opwarmen natuurlijk. In Friesland weten ze precies hoe je dat doet…

  Zodra het kwik daalt, loopt het noorden van ons land warm. Als de ijsmeesters groen licht geven, slaat daar massaal de schaatskoorts toe. Met hun rijke schaatstraditie zijn de Friezen natuurlijk kou-kenners bij uitstek. Alle reden om juist in deze provincie op zoek te gaan naar hartverwarmende gerechten voor na het wandelen, sleeën of schaatsen. Zo maken we er met z’n allen een heerlijke winter van. Onze drie doorgewinterde noordelijke smaakmakers delen hun favoriete recepten om je weer op te warmen na uren buitenpret.

  De zopie: warme winterpunch van Claudia Verhey

  Claudia Verhey (39) uit Delft had tijdens de Elfstedentocht in 1997 een een koek-en-zopiekraam langs de route met haar schoonfamilie, en schonken ze warme winterpunch. Dat was ook wel nodig, want het was bar koud: “ik vergeet nooit meer de man met de grijze krulsnor, helemaal bevroren! Het maakte hem niet meer uit wát we schonken, als het maar warm was!”

  Bekijk hier het recept voor warme winterpunch 

  De koek: winterse kruidkoek met noten

  Samen met de zopie maakt Claudia een een heerlijke winterse kruidkoek met noten en cranberry’s. Hij  staat zó in de oven en is gezellig om samen met dekinderen te maken!

  Bekijk het recept van winterse kruidkoek met noten

  De hartverwarmer: Friese uiensoep van Daryanto Jongman

  Daryanto Jongman (34) uit Sint Nicolaasga maakt dit hartversterkertje: “Van soep krijg je het al snel lekker warm. Van deze Friesev uiensoep ofwel ‘sipelsop’ al helemaal. Een flinke scheut drank erin, dat is het geheim!”

  Bekijk hier het recept voor Friese uiensoep

  De vuller: Bonenschotel met rookworst van Petra Bernardus

  Petra Bernardus (43) uit Terkaple is naar eigen zeggen een rasechte “diep-Fries”. Ze kookt het liefst stoere gerechten, zoals de schotel in deze special. “Ik ben nou eenmaal gek op bonen!”

  Bekijk het recept van bonenschotel met rookworst

  De plek: Omke Jan

  Bij Omke Jan in Woudsend houden ze van het goede Friese leven. In deze moderne herberg omringd door water en weilanden kun je heerlijk ‘ite, drinke en sliepe’. De foto’s in deze special zijn bij Omke Jan gemaakt. Meer weten? omkejan.nl