boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  De gEBAKKEN PEREN VAN SABINA POSTHUMUS

  De gEBAKKEN PEREN VAN SABINA POSTHUMUS

  In september vallen de peren van de boom. Met peren kun je veel meer dan alleen maar uit het vuistje eten. Sabina Posthumus bakt er heel veel moois van.

  Sabina zit graag met gebakken peren

  Sabina Posthumus (41): “Ik werk een paar dagen per week als kok in de keuken van zorgboerderij  ’t Keetje in Westwoud. De eigenaren, Jan en Tineke, zijn fruittelers en vangen daarnaast mensen met niet-aangeboren hersenletsel zoals Alzheimer of het syndroom van Korsakov op. Zij helpen met de dieren, in het boerderijwinkeltje of met klusjes in de boomgaard, maar ook in de bediening of bij mij in de keuken. Dan zitten ze hier gezellig appels en peren te schillen, terwijl ik in de pannen sta te roeren. Heel knus eigenlijk. Ik werk hier sinds drie jaar en kook voor gasten. Met een workshop of voor een aanschuifdiner in de boomgaard, maar ook voor mensen die langsfietsen en even bij willen komen met een broodje, soepje of iets zoets. Je zit hier echt koninklijk zo tussen het groen. Ik bedenk het menu van tevoren en bekijk meteen welke klusjes ik kan uitbesteden aan de cliënten. Iedereen heeft zijn favoriete taakjes. Oudere cliënten schillen zo, zonder mokken, tien kilo aardappelen. Eén meisje, Tessa, wil heel graag in de bediening werken. Dat oefenen we een paar keer, maar dan kan ze nog terugkomen met een bestelling voor een thee en een appelsap, terwijl het twee cappuccino moeten zijn. Mensen die hier komen verwachten ook geen sterrenrestaurant-service. Ze zijn een dagje op pad en hebben de tijd. Ik ben peren pas echt gaan waarderen sinds ik hier werk. Vooral in het seizoen zijn ze heerlijk. Ik kook zoveel mogelijk in het seizoen. Het voelt onlogisch om in het appel- en perenseizoen mango of frambozen te eten. Vanaf september is er een overvloed aan peren en dat komt goed uit. Ik maak namelijk vaak recepten waar flink wat peren in gaan. Van taarten tot chutneys en van smoothies tot jams. Vooral de gevallen peren of die met een plekje zijn heel goed om te gebruiken in gerechten. Ze zijn niet mooi genoeg voor de verkoop, maar smaken nog steeds heerlijk. De schillen en het fruit dat we over hebben, voeren we aan het eind van de dag aan de varkentjes. Zo gebruiken we alle restjes.”

  peerartikel2

  Peren pocheren

  Houd jij in het seizoen vaak peren over? Sabina heeft een tip! “”Pocheer je peren. Dit doe je door 300 ml witte wijn met water, een vanillestokje en 150 gr suiker aan de kook te brengen. Pocheer hierin de peren vijf minuten. Dat betekent dat je ze in het kokende water houdt en daarna het gas uitdraait en de peren in het warme vocht laat afkoelen. Hierdoor worden de peren niet bruin als je ze gebruikt als decoratie op een taart of in een salade. En de smaak: die lijkt een beetje op peertjes in blik. Dit werkt ook goed als de peren nog niet helemaal rijp zijn.”

  Peren plukken

  Het plukken van peren is een secuur werkje. Pluk je te vroeg, dan kan de vrucht taai worden. Pluk je te laat, dan kan een deel van de vruchten al overrijp zijn en aangevreten door vogels en wespen. Plukken gebeurt in september bij droog weer. De peer is dan nog niet rijp, maar gaaf, groen en groot. Het is de bedoeling de peer met de hele steel te plukken; kapotte steeltjes kunnen andere peren beschadigen en afgebroken steeltjes rotten sneller. Niet alle vruchten rijpen tegelijk, vandaar dat peren vaak in fases geplukt worden. Jan de Boer, fruitteler en eigenaar van de zorgboerderij: “Nederland is een echt appel-land. De meeste peren die in Nederland groeien, worden geëxporteerd naar het buitenland. Terwijl het zulke lekkere vruchten zijn! Ik eet elke dag wel een peertje! Wat belangrijk is om te weten, is dat een peer nooit rijp geoogst wordt. Het best kun je peren op de fruitschaal bewaren tot ze rijp worden. Op dat moment leg je ze in de koelkast tot het moment van consumptie. Je kunt er één pakken wanneer je wilt en je hebt altijd een perfect peertje! De perenoogst begint vanaf half september.”

  Handperen en stoofperen

  Peren deel je grofweg in twee soorten in: handperen en stoofperen. Stoofperen worden pas zacht na lang koken; daarvoor is het vruchtvlees droog en hard. Handperen zijn juist sappig. Peren bevatten vezels en zijn echte vitamine-bommetjes: Vitamine C, betacaroteen (vitamine A), vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. En vol mineralen als kalium, koper, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en zwavel!

  Een Reactie op De gEBAKKEN PEREN VAN SABINA POSTHUMUS

  1. Citty
   1 januari 2015 op 06:27 #

   Leuk om te lezen. Pears are my favorite.

  Geef een reactie