boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Zo maak je de lekkerste patat van Nederland

  Zo maak je de lekkerste patat van Nederland

  De lekkerste friet is zelfgebakken friet. En dat is helemaal niet moeilijk! Max Sleebe (35 jaar) en Angelo de Bruijn (56 jaar) zijn de winnaars van de AD Nationale Friettest 2014. Deze frietgekken leggen uit hoe je zelf friet bakt die nét zo goed smaakt als hun prijswinnende patat. 

  Bereidingstijd

  85 minuten 4 personen

  Nodig

  • 1 kg aardappels
  • 2,5 ltr plantaardige olie
  • zout
  • saus naar keuze

  Stap 1

  Was en schrap de aardappels. De schil mag hier en daar blijven zitten. De schil geeft de friet extra smaak én is gezond, want de meeste vitaminen zitten in de schil.

  Stap 2

  Snijd de aardappels in reepjes van 12 mm dik. Als je ze dikker maakt, wordt de binnenkant droog en als je ze te dun snijdt, worden ze te vettig.

  Stap 3

  Laat de aardappels droog worden op een schone theedoek en dep ze droog.

  Stap 4

  Zet de friteuse op 145 graden Celsius. Doe steeds eenpersoonsporties friet erin om de temperatuur van het vet niet teveel te laten zakken. Voorbakken duurt ongeveer 6 minuten per portie. De aardappel mag een beetje gelig worden, maar niet bruin. Haal de friet eruit en doe ze in een schaal. De frieten garen nu nog door.

  Stap 5

  Laat de voorgebakken frieten zeker een uur afkoelen. Zet ze niet in de koelkast, want dan drogen ze uit.

  Stap 6

  Zet de friteuse op 175 graden Celsius. Bak de friet wederom in kleine porties in 3 tot 4 minuten af. Ze zijn al gaar door het voorbakken, dus ze hoeven alleen wat kleur te krijgen, krokant en warm te worden. Haal ze uit de olie met een mandje of een schuimspaan, strooi direct zout erover en schud ze even uit.

  Lees hieronder het verhaal van Max en Angelo

  Hoe het begon

  Bijna een jaar geleden werd de friet van Max en Angelo van Fers Friethuys uitgeroepen tot de lekkerste friet van Nederland. De glansrijke overwinning met een 10 als eindcijfer bevestigde wat Max en Angelo eigenlijk al wisten: dat ze lekkere frietjes bakken met verse producten zonder kunstmatige toevoegingen. Angelo: “Voordat Max en ik een frietzaak begonnen, moesten we weleens samen op pad. Als we dan een frietje aten, waren we altijd verbaasd over de matige kwaliteit. Dat moet toch beter kunnen? Daarom besloten we kwaliteitsfriet te gaan verkopen.” Max: “In Alphen aan de Rijn zaten alleen frietzaken, die bakken met diepvriesfriet. Wij wilden écht verse friet gaan bakken. Dat we deze prijs in de wacht sleepten, bevestigde dat we een goede keuze hadden gemaakt.”

  Uit het hele land

  Meteen de dag na het winnen van de prijs begon de hectiek op hun eigen stoep. Angelo: “Op zaterdag gaan we altijd om 12:00 uur open. Nu stond er om 10:00 uur al een rij. We zijn die dag eerder open gegaan, om al die mensen niet eindeloos te laten wachten.” De hectiek hield aan. Uit het hele land komen er nog steeds mensen om de friet van Max en Angelo te proeven. Max: “Mensen uit Maastricht, die op weg naar een dagje vliegtuigspotten op Schiphol een tussenstop maken in Alphen om onze friet te proeven. Twee mannen die een wedstrijdje fietsen van Almelo naar Alphen om te kijken wie het snelst is én om onze friet te kunnen proeven. Een gezin dat een dagje weg organiseert en dat speciaal in Alphen doet om onze friet te kunnen proeven.”

  Er is geen geheim

  Het geheim van de friet van Max en Angelo is dat er geen geheim is. Angelo: “Als je de juiste producten gebruikt en je het op de juiste manier doet, kan iedereen een lekkere portie friet bakken. Het enige geheim dat ik kan bedenken, is dat we de ambitie hadden om iets goeds neer te zetten, maar dat is eigenlijk geen geheim.” De AD Nationale Friettest 2015 komt er bijna aan. Max en Angelo doen weer mee. Max: “De eerste 10 deelnemers moeten verplicht meedoen. In de maand april kan de jury langskomen. Eens kijken of we ze herkennen! Ach, het maakt niet uit of we ze herkennen. Een frietje moet bij ons binnen een minuut klaar zijn en in die minuut kan ik niet ineens betere aardappels gaan bakken. Onze kwaliteit is namelijk altijd hetzelfde.”

  Meer weten? www.fersfriethuys.nl

   

  2 Reacties op Zo maak je de lekkerste patat van Nederland

  1. M.boer
   10 april 2015 op 21:42 #

   Welke soort aardappels kan ik het beste gebruiken ? Bintjes?

  Geef een reactie