boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Koken met droog brood

  Koken met droog brood

  Is het oude brood altijd voor de eendjes? Nee hoor! De talentvolle bakkers Kris Huysman (18) en Tim Boers (21) maken er de lekkerste gerechten mee.

  Kris Huysman en Tim Boers (21), die beiden werkzaam zijn bij bakkerij Vreugdenhil in Maasdijk. De liefde voor brood zat er al vroeg in. Tim: “Mijn moeder werkte in de bakkerij en toen ik een jaar of acht was, ging ik een keer mee. Ik mocht van de eigenaren iets maken van brooddeeg; ik was direct verkocht. Tien jaar geleden liep ik op zaterdag al mee met het rondbrengen van de broodbestellingen, sinds juni 2013 heb ik mijn brood- en banketdiploma op zak. Mijn specialisatie? Wij doen hier alles, maar ik doe vooral ‘banket’, alleen op dinsdagnacht en -ochtend doe ik ‘brood’. Ik heb geen probleem met het vroege opstaan. Het fijne eraan is dat ik ook weer vroeg klaar ben.” Kris: “Ik wilde altijd al bakker worden. Tijdens een verjaardagsvisite zei Jan van bakkerij Vreugdenhil dat ik maar eens een keer moest komen kijken. Ik was twaalf en mocht moorkoppen door de chocolade heen halen. Ik heb daar niet van gesnoept; ik wilde het vooral heel erg goed doen. Op dit moment ga ik één dag in de week naar school en werk ik vier dagen in de bakkerij. In 2016 hoop ik mijn vakdiploma ‘brood’ te halen.”

  16 boterhammen

  Tim: “Brood is een prachtig product. Het is iedere keer weer anders, omdat het een natuurproduct is. Het weer is van invloed, maar ook de kwaliteit van de bloem. Je moet voelen wat het deeg nodig heeft. Kris: “Met brood bakken moet je echt je hersens gebruiken. Zo moet je bijvoorbeeld, afhankelijk van de buitentemperatuur, de temperatuur van je water aanpassen.” Tim: “Dat leer je door ervaring, maar je moet ook liefde voor het vak hebben. Ik had jongens in de klas die het draaien van deeg al snel best vonden. Ik heb dat nooit. Elke dag is voor mij een wedstrijd om het mooiste product af te leveren. Ik wil dat elk brood dat ik maak een kampioensbrood is. Ik geloof dat iedereen hier in de bakkerij die instelling heeft. We zijn een stel fanaten bij elkaar.” Over hun favoriete brood zijn de jongens unaniem: waldkorn. Kris: “Ik denk dat ik op een halfje per dag zit.” Tim: “Voor mij geldt een sneetje of zestien. Het liefst met hagelslag, dan kan ik niet meer stoppen.” Kris: “Ik eet mijn boterhammen met kaas of worst. Of een gebakken ei. Simpel, maar goed brood heeft ook niet veel nodig.”

  Europese kampioenen

  Kris en Tim deden beiden mee aan de kwalificatie voor het EK. Tot hun verrassing werden ze allebei geselecteerd. Het is nooit eerder voorgekomen dat twee bakkers uit dezelfde bakkerij zich tegelijk kwalificeerden. Kris: “Twee maanden lang hebben we getraind. Natuurlijk zijn we tijdens de kwalificatiewedstrijd elkaars concurrent, maar we zijn ook collega’s. We trainden samen en hielpen elkaar om beter te worden. Als een van de twee mee zou mogen doen op het EK was dat al super geweest, nu konden we er als team staan.” Tim: “Na die kwalificatie begon het pas echt. Ze zeiden: lever je vriendin maar bij ons in, daar heb je de komende maanden geen tijd voor. We kregen een coach, Meester Boulanger Wietse Schiere, de Herman den Blijker van de bakkerswereld. Op onze vrije woensdag trainden we met leden van het BoulangerieTeam. En op zondags waren we ook in de bakkerij te vinden om te oefenen.” De twee vullen elkaar goed aan. Tim: “Kris werkt wat strakker, maar kan daardoor soms wat langer bezig zijn met een product. Ik ben sneller, Kris trekt zich daar aan op. We zijn een goed team. Bij het Europees kampioenschap broodbakken streden wij tegen elf andere Europese landen, waaronder de geduchte tegenstanders Zweden -Europees kampioen 2013 – en Zwitserland. We moesten diverse soorten brood maken en een showstuk van brooddeeg. Het is nog nooit gelukt om als Nederland die prijs in de wacht te slepen, maar onze instelling was duidelijk: we doen mee om te winnen.” Nederland heeft twee prijzen gewonnen tijdens het jeugd EK Boulangerie 2014. Tim Boers was de beste in de categorie ‘getoerd gerezen’ en Kris Huysman in de categorie ‘brioche’.

  Houdbaarheid

  Dagelijks komen er wel mensen naar de bakkerij voor oud brood voor ‘de beestjes’, maar hoe houd je het brood eigenlijk het langst vers? Kris: “Oud worden wil bij brood zeggen dat het uitdroogt. De korst beschermt hiertegen. Wil je zo lang mogelijk plezier van je brood hebben, dan kun je best ongesneden brood kopen. Bedek de snijkant met aluminiumfolie. Veel mensen kopen in een keer heel veel brood en vriezen dat in. Daar is op zich niets mis mee als je het op een juiste manier doet. Brood droogt uit op een temperatuur van 10 naar -10 graden, dus als je alle broden tegelijk in dezelfde diepvrieslade doet, heeft je vriezer langer de tijd nodig de temperatuur weer laag te krijgen en om het brood te bevriezen (zo’n 6 à 7 uur). Verdeel het brood, verpakt in plastic, over verschillende lades. Haal ’s avonds een hoeveelheid sneetjes brood uit de vriezer, wikkel dit in een theedoek en laat het op het aanrecht ontdooien.”

  2 Reacties op Koken met droog brood

  1. Ida
   2 februari 2015 op 20:22 #

   Ik vries het brood in de plastic zak welke er om zit in , maar maak hem eerst open en zuig alle lucht er uit , draai de zak een paar keer rond en sluit hem dan goed. Zo voorkom je dat er veel ijs in de zak komt.

  Geef een reactie