boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
    Let op: Dit is geen online bestelling.
    Sending Message

    Dossier: witte asperges

    Dossier: witte asperges

    Het witte goud is weer volop verkrijgbaar. Wat zullen we er eens mee doen?

    Soep met aspergekopjes

    Betina Oostveen (www.bettyskitchen.nl): “De lente begint pas echt als de witte asperges volop te krijgen zijn. Van deze soep krijg ik extra veel zin in het voorjaar.”

    Het recept

    Schil 500 gram witte asperges en snijd de houtachtige onderkant eraf. Snijd de asperges in stukken van 3 cm en doe ze in een (kleine) kookpan met de schillen. Voeg 1 liter kippenbouillon en 1 theelepel suiker toe. Breng aan de kook en laat 25 minuten zachtjes doorkoken. Maak ondertussen een roux om straks de soep mee te binden. Dit doe je door 40 gram boter op laag vuur te smelten in een soeppan. Zodra de boter is gesmolten, voeg je 40 gram bloem toe. Roer het mengsel 2 minuten goed door, zodat de bloem niet aanbakt. Zet het vuur uit en laat afkoelen. Scheid de bouillon van de asperges en de schillen door alles in een zeef te doen en het vocht op te vangen. Giet de hete bouillon bij de afgekoelde roux en roer alles goed door om klontjes te verwijderen. Sorteer de aspergestukjes en de schilletjes. De schillen kun je weggooien, de aspergestukjes doe je bij de soep. Houd wat asperge kopjes achter om straks de soep mee te garneren. Breng de soep aan de kook en voeg verse peterselie naar smaak toe. Pureer de soep met een staafmixer tot een egale massa. Breng op smaak met zout en peper en giet 100 ml slagroom erbij. Kook de soep nog 1 minuut door en serveer met de achtergehouden aspergekopjes. Genoeg voor 3 tot 4 personen.

     

    Asperge-aperitief

    Annelies Boon (www.meersmaak.be): “Asperges en verse garnalen zijn de perfecte combinatie voor een feestelijk hapje vooraf!”

    Het recept

    Schil 500 gram witte asperges en verwijder het houtachtige uiteinde. Kook ze in licht gezouten water in 10 minuten gaar. Laat ze goed uitlekken en afkoelen in een vergiet. Kook 4 eieren in 10 minuten hard. Laat ze schrikken met koud water en laat ze afkoelen. Pel de eieren en plet ze met een vork tot het eiwit en eigeel zeer fijn zijn geworden. Breng de eieren op smaak met zout, peper en gedroogde peterselie. Verdeel 250 gram Hollandse garnalen over 12 kleine glaasjes. Roer door elk glaasje een theelepel cocktailsaus. Snijd de asperges in stukjes van 2 centimeter en verdeel de asperges ook over de glazen. Verdeel tot slot de geprakte eieren over de glazen en giet er eventueel nog een beetje cocktailsaus over. Genoeg voor 12 hapjes.

     

    Pikante asperges met mie uit de wok

    Asperges kunnen een oosters tintje goed hebben. Coop wokt ze met eiermie en ketjap.

    Het recept

    Schil 1 kilo witte asperges en snijd de houtachtige onderkant eraf. Snijd de asperges in schuine stukjes van 5 cm lang. Snijd 1 prei in dunne ringen. Schil en rasp 3 cm verse gemberwortel, pers 2 tenen knoflook uit en snijd 1 rode peper zonder de zaadlijsten zeer fijn. Verhit 3 eetlepels olijfolie in de wok. Roerbak de asperges met de prei, de gember, het knoflook en de rode peper 4 minuten lang. Voeg 2 eetlepels ketjap manis en 150 ml kruidenbouillon toe. Zet het vuur wat hoger en verwarm het mengsel zodat het vocht enigszins verdampt. Maak ondertussen 400 gram eiermie klaar zoals staat omschreven op de verpakking. Rooster in een droge koekenpan 100 gram ongezouten cashewnoten totdat ze mooi bruin zijn geworden. Schep de eiermie door het aspergemengsel en verdeel over 4 borden. Bestrooi met noten en serveer direct. Genoeg voor 4 personen.

     

    Krokante asperges

    Yolanda van der Jagt (www.daatjespassie.nl): “Dit recept is afkomstig uit mijn kookboek Lekker Hollands. Door de asperges te bakken in de roomboter karamelliseren de suikers en krijgen ze een mooie bruine kleur. Lekker met lamskoteletten!”

    Het recept

    Schil 750 gram witte asperges met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden toe. Snijd de houtachtige uiteinden eraf. Snijd de asperges vervolgens in schuine stukjes van 3 cm. Verhit 2 eetlepels roomboter in een koekenpan. Voeg de asperges en 1 eetlepel suiker toe. Bak de asperges op hoog vuur in ongeveer 10 minuten goudbruin en krokant. Blijf steeds omscheppen! Breng op smaak met zout en peper en serveer direct. Bijgerecht voor 4 personen.

     

    Wat doe jij met asperges? Laat hieronder jouw tip/recept/reactie achter. Wij zijn benieuwd!

    Nog geen reacties.

    Geef een reactie