boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
    Let op: Dit is geen online bestelling.
    Sending Message

    Dossier: Courgette

    Dossier: Courgette

    Retteketet, dit kun je allemaal doen met een courgette.

    Gemarineerde courgette

    Helscha van Zessen: “Deze heerlijke salade is lekker bij nasi, maar ook met een biefstukje en gebakken

    Bijgerecht voor 2 personen

    Kies 2 kleine courgettes, deze zijn het volste van smaak. Snijd de kop en het kontje eraf en pak een kaasschaaf. Schaaf met de kaasschaaf in de lengte lange dunne plakken. Leg deze netjes naast elkaar op het aanrecht en bestrooi rijkelijk met zout. Leg ze ongeveer een halfuur in een vergiet boven een kom om uit te lekken. Pers 2 citroenen uit en meng het sap met een beetje peper en gember. Spoel met water de courgetteplakken kort af om zoveel mogelijk zout te verwijderen. Doe de courgetteplakken en de citroensaus in een grote kom. Goed roeren en nog minimaal een kwartier laten staan voor je het serveert.

    Gevulde courgette

    Maaike Manheim: “Ik ben niet zo’n keukenprinses, maar wat wij graag eten zijn gevulde courgettes. Simpel, snel, maar erg lekker.”

    2 personen

    Snijd een courgette in de lengte doormidden en hol ’m uit. Snijd de inhoud vervolgens in blokjes. Bak 250 gram gehakt rul, doe er een uitje bij en een beetje zout en peper. Voeg vervolgens een halve paprika in stukjes en 5 in plakjes gesneden champignons toe en bak ook de inhoud van de courgette mee. Stop de vulling in de uitgeholde courgette en bestrooi ’m met geraspte kaas. Zet de courgettes vervolgens 15 minuten in de oven, die is voorverwarmd op 200 graden.

    Courgettefrietjes

    Kimberley Hagoort: “Ik ben gek op patatjes. Friet is echt één van de lekkerste dingen, maar helaas niet goed voor je. Daarom bedacht ik deze gezonde courgettefrietjes. Ze zijn verslavend!”
    Bijgerecht voor 4 personen

    Snijd 4 courgettes in dunne reepjes, zoals patatjes. Doe ze in een kom en besprenkel ze met wat zout. Laat het even een uurtje zo staan, dan kan het vocht eruit trekken. Dep de courgette vervolgens goed droog en verwijder zoveel mogelijk zout. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg op een bakplaat bakpapier. Breek in een andere kom 2 eieren en kluts ze. Doe in een andere kom 150 gram broodkruim met 45 gram geraspte Parmezaanse kaas. Dip nu elk stukje courgette in het ei en daarna in het broodkruim. Leg ze daarna op de bakplaat. Bak de frietjes in ongeveer 10 minuten bruin. Draai ze tussendoor nog even om, zodat ze aan alle kanten mooi bruin worden.
    Meer weten? cozymess.nl

    Courgette-tapas

    Diana Slingerland: “Tapas zijn typische kleine Spaanse hapjes en deze smaken heerlijk bij de borrel. Ik vind ze lekker omdat ik van hartig eten houd.”

    12 stuks

    Rooster 3 eetlepels pijnboompitten goudbruin en meng ze met 125 gram ricotta. Snijd 1 courgette in de lengte door en schaaf er met een kaasschaaf plakken van. Doe er peper en zout op en bak ze 1 minuut aan beide kanten in olijfolie. Verwarm ondertussen de oven op 200 graden voor en smeer de ricotta op de plakken en rol ze dan op. Rijg steeds 2 rolletjes aan een satéprikker. Doe ze 5 minuten in de oven en laat ze na afl oop eventueel op een stukje keukenrol uitlekken.

    Courgetteburger

    Chiara Marino: “Omdat er steeds meer aandacht komt voor het eten van minder vlees, bedacht ik voor een opdracht van mijn opleiding deze gezonde en bewuste variant op de rundvleesburger.”

    4 burgers

    Rasp een grote of twee kleine courgettes. Doe de rasp van de courgette in een vergietje en pers het vocht er zoveel mogelijk uit. Doe de rasp in een kom met 2 eieren en voeg een eetlepel kerrie toe en op gevoel havermout (paneermeel kan ook). Draai er ballen van en leg ze op een bordje. Duw de ballen plat zodat je mooie burgers krijgt. Leg ze nog even in de koelkast om ze iets steviger te maken. Doe wat olie in een pan en bak de burgers ca. 10 minuten gaar. Leg ze op een broodje met wat rode (rauwe) ui, wat veldsla en tomaat.
    Meer weten? chiaramarino.nl