boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  De smaakmakers van het oosten

  Op bezoek bij de smaakmakers van Overijssel en Gelderland

  Onze regiochefs zetten Oost-Nederland op de kaart. In dit nummer proeven we intense smaken uit de Achterhoek, modern lekkers uit Twente en traditionele heerlijkheden uit Olst. Dit is het menu van het Oosten.

  Carpaccio van Naegelholt Marieke Dibbelink uit Geesteren

  Marieke Dibbelink (47) uit Geesteren werd in 2012 Masterchef Tubantia en kookt graag met streekproducten. “Ik ben een hele tijd op zoek geweest naar wat precies mijn passie is. Ik heb vroeger een creatieve opleiding gedaan en Toerisme gestudeerd, maar nooit afgemaakt. Door het meedoen aan kookwedstrijden ontdekte ik dat mijn hart echt bij koken ligt. Toen ik in 2012 de titel Masterchef Tubantia won, betekende dat een omslag in mijn leven. Ik heb toen besloten mijn hart te volgen en voor het koken te kiezen. Tegenwoordig werk ik als kok bij lunchcafé Bijzonder Gewoon in Winterswijk. Dit is een plek waar ook mensen met een beperking werken. In het lunchcafé hebben we af en toe streekgerechten op de kaart staan. Onder andere Achterhoekse Naegelholt. Dit wordt in deze regio nog veel gegeten. Het is een typisch streekproduct en niet in het hele land te verkrijgen. Een mooi alternatief voor Naegelholt is rookvlees. Dit is iets zachter van smaak dan Naegelholt dat door het pekelen een intense smaak heeft. Ik vind puur en eerlijk eten belangrijk. Daarom kies ik voor het koken met streekproducten.”

  Maken? Bekijk hier het recept!

  De krentenwegge van Bastiaan (37) en Marina (32) Bökkers uit Olst

  De krentenwegge van Bastiaan (37) en Marina (32) Bökkers uit Olst is de allerlekkerste uit de regio. Het blad Naober gaf hen een 9,5 voor hun prijswinnende krentenwegge. Het recept is dan ook een strikt familiegeheim. Bastiaan staat elke ochtend om vier uur op om verschillende vloerbroden en krentenwegge te bakken. Marina verkoopt het brood overdag in de winkel van het oude graanpakhuis van de Bökkers Mölle. Vanuit de winkel kijk je rechtstreeks in de open bakkerij en de molen. Bastiaan: “Ik ben in de molen geboren. Als kind keek ik hoe mijn vader het graan vermaalde. Ik ben de eerste in de familie die naast molenaar ook bakker is. Al zes generaties lang wordt in de familie het molenaarschap overgedragen van vader op zoon. Al het meel voor de broden die we verkopen, gaat hier eerst over de steen.” Marina leerde Bastiaan kennen op een muziekfestival. Bastiaan was toen nog geen bakker, maar muzikant. Ze was niet onder de indruk van zijn ronkende gitaar, maar wel van zijn molenaarsachtergrond. Hij nodigde haar uit in de molen, waarna ze nooit meer wegging. Sindsdien runnen ze samen de Bökkers Mölle.

  Maken? Bekijk hier het recept!

  Salade met Twentse mozzarella en koolzaadolie van Bjorn Massop (29) uit Arnhem

  Bjorn Massop (29) uit Arnhem is chef-kok bij hotel & restaurant de Echoput op de Veluwe in Apeldoorn en is winnaar van de prestigieuze D’August Escoffier Trophy voor jonge koks. Voor een chef-kok is hij qua leeftijd piepjong, maar als het gaat om zijn ervaring niet. Bjorn staat namelijk vanaf zijn vijftiende al in de keuken. Drie jaar geleden werd hij gevraagd om chef-kok te worden bij restaurant de Echoput. Zijn missie is om door middel van de gerechten op de kaart de beleving van de Veluwe bij zijn gasten te brengen.
  “Samen met mijn team ga ik elke ochtend het bos in om verse kruiden te zoeken voor de gerechten die we maken. Het is afhankelijk van het seizoen wat we tegenkomen. Zo vinden we regelmatig klaverzuring, kleine veldkers, duizendblad en jonge topjes van dennennaalden. Ik vind het belangrijk om rekening te houden met het milieu en de omgeving als ik kook. Ik kom zelf uit de Achterhoek, een gebied dat vergelijkbaar is met de Veluwe. Van mijn oma heb ik een doos vol met oude kookboeken gekregen waar ik nuttige informatie uithaal over koken met ingrediënten uit de natuur. Hier op de Veluwe komt deze kennis van pas.”

  Maken? Bekijk hier het recept!