boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Dol op de oliebol!

  Dol op de oliebol!

  Het is bijna tijd voor de jaarwisseling en dat betekent: tijd om oliebollen te maken! Maar hoe maak je nou deze lekkernij? Wij vroegen het de man die er álles vanaf weer: oliebollenkampioen Richard Visser. 

  Als achtjarig jongetje maakte Richard in de gebakskraam van zijn ouders voor het eerst een kom beslag. “Vanaf dat moment ben ik begonnen met het perfectioneren van mijn recep”, vertelt Richard.  “Ik heb het zelfs nooit ergens opgeschreven; het zit in mijn hoofd. Mijn zus – die ook een gebakskraam heeft – heeft een recept van tien jaar geleden, maar het recept waarmee ik nu bollen bak, is alweer anders dan dat van tien jaar geleden.”

  Het beslag, de vorm, de smaak, de structuur, het korstje; veel is bijzonder aan de oliebol volgens Richard, die al meerdere keren de eerste prijs pakte in de AD Oliebollentest. “Alles aan het bakken is leuk én spannend. Als ik in mijn kraam sta en de oliebollen zijn goed, dan is mijn humeur ook goed. Mensen denken dat het neerkomt op het maken van een balletje dat vervolgens in het vet wordt gegooid, maar het tegenovergestelde is waar. Het is werkelijk ieder jaar weer spannend of ze lekker gaan worden. Bovendien gooi je oliebollen niet in het vet, maar in zuivere olie!

  Tips van de meesterbakker!

  * Bak op 175 graden. Bij 180 graden Celsius kunnen de bollen verbranden doordat de temperatuur van de olie makkelijk uitschiet naar 185 en dat is echt te heet. Kouder dan 165 is ook niet goed. Dan zuigen de bollen zich vol met vet.
  * Doe in de oliebol krenten, rozijnen, stukjes appel en een laagje kaneelsuiker. Kaneelsuiker is makkelijk zelf te maken door fijne suiker te mengen met kaneel. Dit vind ik zelf echt de lekkerste oliebol die er is. Heerlijk!
  * Zorg dat alles op kamertemperatuur is. Het meel, de eieren, de appels, maar ook de spatel, de kom. Alles wat je gaat gebruiken moet de juiste temperatuur hebben. Doe dit rustig een dag van tevoren om zeker te weten dat alles de juiste temperatuur heeft.
  * Maak alles klaar in een warme omgeving. Ga dus niet in een koud schuurtje staan bakken. De bovenkant van het beslag koelt dan af en dat is funest voor de oliebol. Lekker binnen bakken dus. Dat het huis de volgende dag naar oliebollen ruikt is toch niet zo erg? Het ruikt juist hartstikke lekker!
  * Richard gebruikt een doseermachine om de bollen mooi rond te krijgen, maar met een ijsknijper gaat het net zo goed. Maak de knijper voor het opscheppen een beetje vochtig. Niet te vochtig! Er zijn bakkers die het met hun blote handen kunnen, maar dat is een vak apart en dus niet heel geschikt voor hobbykoks.
  * Oliebollen voor de verkoop zijn tussen de 80 en 90 gram. Maak thuis lekker kleine bolletjes zo groot als een bitterbal. Kleine bollen krijgen een mooiere ontwikkeling in de olie. Het staat ook gezelliger, een schaal met kleine balletjes. Ook fijn van kleine balletjes is dat je niet na drie bollen al vol zit.
  * De verleiding is groot om lekker snel veel tegelijk te bakken, maar gooi niet te veel bollen in de pan. De bollen moeten ruimte hebben om goed te kunnen drijven en draaien. Alleen dan krijgen ze een mooi krokant korstje en garen ze vanbinnen goed verder.

  Wil je een keer iets anders proberen dan de gewone oliebol? Probeer dan eens deze variant met pompoen van Annemarie Hakhoff.

   

  Nog geen reacties.

  Geef een reactie