boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Column: Denk niet te ‘licht’ over afvallen

  Column: Denk niet te ‘licht’ over afvallen

  Sjan Schraven weet hoe het is om te kampen met overgewicht. Ze raakte de overtollige kilo’s kwijt en besloot anderen te helpen in hun strijd tegen hun overgewicht. Voor Aan de keukentafel schrijft ze een column.

  Op welk feestje je ook komt, de onderwerpen ‘het weer’ en ‘afvallen’ worden altijd besproken. Zeker nu de bijgekomen vakantiekilo’s er weer af moeten. Ik zie vaak hoe mensen op zo’n feestje worstelen. Wel of geen bitterbal nemen? Zal ik het gebakje maar laten staan? De gesprekspartner heeft vaak niets door en wat moet jij dan doen? Wel zeggen dat je aan de lijn bent of juist niet?

  Als je het wel zegt, krijg je vaak te horen dat één gebakje het verschil niet maakt. Of dat je toch niet dik bent, dus waarom ben je aan het diëten? Of dat diëten toch niet werken. Niet echt motiverend. En als je dat gebakje dan toch wel neemt, wordt je er doodleuk aan herinnerd dat je aan het diëten bent met de vervelende vraag: “Mag jij dat wel hebben?” Als je het niet zegt, blijft iedereen je maar van alles aanbieden en aandringen tot je iets neemt. Dan blijf je voortdurend worstelen met jezelf en kun je eens even uitgebreid bespreken dat het soms zo lastig is om verleidingen te weerstaan. Een dilemma dus.

  Ik legde het aan mijn cursisten voor en het merendeel gaf aan het toch wel prettig te vinden om hun omgeving op de hoogte te stellen van hun doel. Afvallers kunnen nu eenmaal alle steun gebruiken. Juist omdat het gaat om dezelfde kilo’s die voor de vakantie ook kwijt moesten worden geraakt. Een beetje begrip doet wonderen, want ook de afvaller zelf begrijpt niet waarom de ene dag het dieet moet wijken en waarom er de andere dag streng aan het dieet wordt vastgehouden. Het belangrijkste voor alle partijen is om er niet te licht over te denken en iedere afvaller zijn eigen manier te laten kiezen.

  Sjan Schraven is werkzaam als gewichtsconsulente bij Balans Slankclub. Volg op keukentafel.nl/afvallen haar column.

  Een Reactie op Column: Denk niet te ‘licht’ over afvallen

  1. 14 november 2015 op 14:48 #
   Zo herkenbaar
   Zo herkenbaar! Jij zou toch minder suiker eten Silvia? Ben je al afgevallen dan… Daar word je niet zo vrolijk van, van dat soort opmerkingen op een feestje.

  Geef een reactie