boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
    Let op: Dit is geen online bestelling.
    Sending Message

    DOSSIER: wat kun je allemaal doen met boerenkool?

    DOSSIER: WAT KUN JE ALLEMAAL DOEN MET BOERENKOOL?

    De R zit in de maand én in de boerenkool. Een goede reden om uit te vinden wat je – naast boerenkoolstamppot – met deze lekkere én gezonde groentesoort kunt maken.

    boerenkool1-chips-300dpiCMYK

    Boerenkoolchips van Gwyneth Paltrow

    Gwyneth Paltrow: “Dit recept is afkomstig uit mijn kookboek (H)eerlijk. Ideaal om kinderen boerenkool te laten eten, want als deze chips op tafel komen, vergeten ze dat het boerenkool is.”

    Bereiding:

    Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Verwijder de stelen en de bladeren van een grote struik boerenkool van Willem & Drees en scheur de bladeren in stukken van ongeveer 3,5 cm. Mix de boerenkoolstukken met 2 eetlepels olijfolie extra vergine en verdeel ze over 2 bakplaten. De stukken mogen niet op elkaar liggen. Bestrooi ze met grof zeezout en bak ze in 12 tot 15 minuten lichtbruin en knapperig. Draai af en toe om. Serveer als gewone chips. Genoeg voor 4 personen.

    Coop verkoopt de hele boerenkoolstronken van leverancier Willem & Drees maar een korte periode. Vraag aan je supermarktmanager wanneer hij ze verwacht!

    boerenkool2-omelet300dpiCMYK

    Omelet met boerenkool

    Lianne van Heeswijk (www.focusonfoodies.nl): “Superfoods hoeven niet altijd exotisch te zijn; Hollandse boerenkool is ook superfood. Het is rijk aan vezels, ijzer, vitaminen, mineralen, magnesium en calcium. Elke vrijdag maak ik deze omelet in minder dan 10 minuten.”

    Kluts 2 tot 3 eieren. Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak hierin heel kort 2 flinke handen gesneden boerenkool voor 2 minuten. Schep voortdurend om. Doe de geklutste eieren erbij en draai wat met de pan zodat de boerenkool bedekt wordt. Voeg nu naar smaak zout, peper, gedroogde dille en gedroogde oregano toe. Als de omelet mooi goudbruin is geworden, leg je 75 gram stukjes gerookte zalm erop. Haal de omelet direct van het vuur, zodat de zalm niet teveel verder gaart. Serveer indien gewenst met geroosterd brood. Genoeg voor 1 persoon.

     

    boerenkool3-mexican300dpiCMYK

    Wrap met pompoen en bonen

    Isabel Boerdam (www.dehippevegetarier.nl): “Dit is een smakelijke variant op de bekende Mexicaanse quesadilla. Een favorietje!”

    Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Snijd 1 flespompoen in plakken van ongeveer 1 centimeter en ontdoe ze van draden, zaden en schil. Leg de plakken op een bakplaat en besmeer ze met een beetje olijfolie. Rooster ze tot ze beetgaar zijn. Schil 1 teen knoflook en 1 ui en snijd ze fijn. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit ui en knoflook op laag vuur. Voeg 1 blikje zwarte bonen met vocht toe. Strooi 1 theelepel chilipoeder in de pan en laat alles lekker pruttelen. Voeg 250 gram gesneden boerenkool toe en laat de boerenkool slinken. Breng op smaak met zout en peper. Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden Celsius. Spreid 2 wraps uit op de bakplaat, beleg met de plakken pompoen, schep het boerenkool-bonen mengsel er bovenop en dek af met nog een wrap. Druk zachtjes aan en doe ze in de oven tot ze beginnen te kleuren. Snijd beide wraps in vieren en serveer direct. Genoeg voor 2 personen.

    Bewaaradvies

    Voorverpakte en gesneden boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je het invriezen?
    Blancheer het dan eerst. Dit doe je door de boerenkool hooguit 4 minuten te koken en daarna te ‘laten
    schrikken’ met koud water. Vries het dan in. De boerenkool blijft dan 12 maanden goed.

    Wat doe jij met boerenkool? Deel het hieronder!

    Nog geen reacties.

    Geef een reactie