boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
  Let op: Dit is geen online bestelling.
  Sending Message

  Allez paté

  Allez paté

  Inge Janson uit Amersfoort zet de paté-traditie van haar slagersfamilie voort. Ze leert ons hoe je zelf een paté maakt.

  Al sinds 1836 beoefenen de overgrootvaders van Inge Janson het slagersvak. De fijne kneepjes van het paté maken leerde ze dan ook van haar vader, die haar het familierecept toevertrouwde. “Vroeger stond ik af en toe in het weekend in de slagerswinkel van mijn vader in Heusden. Daar zag ik hoe hij met veel respect voor het dier duurzaam vlees klaarmaakte voor verkoop. Toen hij een paar jaar geleden met pensioen ging, besloot ik de traditie voort te zetten. Ik gooide het roer om en ging me fulltime bezig houden met paté maken.”

  Smaakexplosie

  Sindsdien is Inge alleen nog maar met paté bezig en gaat ze door het leven als Madame Paté. Ze is dol op de aardse smaak van het vleesgerecht. “Paté is niet alleen heerlijk, maar ook heel gezond. Er zit veel ijzer in en is vooral goed voor mensen met bijvoorbeeld bloedarmoede. Een goed stuk paté is een echte smaakexplosie.”

  Puur en ambachtelijk

  In haar patés gebruikt ze zo weinig mogelijk kruiden om de smaak van het vlees te behouden. Ook is het altijd voorzien van een kleurige garnering en is het puur en ambachtelijk klaargemaakt. De garnering maakt ze van gelatine en kleurt ze met een natuurlijk product, bijvoorbeeld met bietensap of rode of witte port. “Ik vind paté echt een prachtig product. In de slagerij was het altijd al een topper en ik wil het nu ook buiten de slagerij aan de man brengen.” Inge staat als Madame Paté op markten op verschillende plekken in het land en geeft workshops paté maken.

  De patés van Madame Paté zijn alleen verkrijgbaar via haar website: madamepate.nl.

   

  Paté van gevogelte en noten van Inge Janson

  Patétips van Inge

  – Hoe grover het vlees, hoe beter. Maal je het te fijn, dan gaat er veel smaak verloren.

  – Gebruik niet te veel kruiden. Zout, peper en maximaal 2 andere soorten is genoeg.

  – Geef je paté iets extra’s door noten, appel of ui erin te verwerken. Belangrijk hierbij is dat je één smaakrichting kiest. Voeg dus noten óf appel óf ui toe en pas hier je garnering op aan.

  – Gebruik verse lever. Bewaar de lever niet eerst in de koelkast, maar verwerk het direct na aankoop in de paté. Anders gaat de lever te bitter smaken.

  – Haal de paté een uur voordat je hem opdient uit de koelkast.

  – Kinderen vinden de smaak van lever niet altijd lekker. Je kunt ze paté leren eten door er chutney of iets anders zoets bij te serveren. Ook leuk is om de paté in bladerdeeg te bakken en warm te serveren.

   

  Nog geen reacties.

  Geef een reactie