boodschappenlijst
Je hebt nog geen artikelen aan je boodschappenlijstje toegevoegd
    Let op: Dit is geen online bestelling.
    Sending Message

    5x meer uit je vriezer

    5x meer uit je vriezer

    Gebruik jij de vriezer alleen voor diepvriesproducten en misschien voor een beetje voorraad? Zonde! De vriezer kan meer voor je doen. Wij ontdekten 5 handige mogelijkheden van deze veelzijdige keukenvriend.

     

    1. Dieet-goeroe

    Ga jij als je het druk hebt of moe bent voor de fastfood-hap? Zorg dat je juist voor dat moment kleine bakjes met gezonde maaltijden hebt ingevroren. Die heerlijke maaltijdsoep, dat restje stamppot, die vers gemaakte lasagne met massa’s groenten. Zo makkelijk kan gezond eten zijn.

    Hoe lang je iets kunt invriezen, verschilt per product. Zo blijft rundvlees soms wel een jaar goed in de diepvries, terwijl je vis het best binnen twee maanden kunt consumeren. Kijk voor een invrieswijzer van het voedingscentrum op www.voedingscentrum.nl en zoek op ‘eten bewaren’.

    2. Meester-bouillon

    Heb je wel eens zelf bouillon gemaakt? Het is heerlijk, maar je hebt best veel groenten nodig, wil je een lekker bouillonnetje trekken. Zet in je vriezer een plastic bak. Elke keer dat je groenten eet, gooi je de afsnijdsels hiervan (inderdaad: het groen van de prei, het kontje van de ui) in deze plastic bak in plaats van in de vuilnisbak. Is de bak vol? Dan is het tijd om een heerlijke zelfgemaakte bouillon te trekken. Geen verspilling en het is ook nog eens  supergezond.

    3. Opslagplek

    Hoe komt het toch dat altijd één banaan van die tros het niet haalt om opgegeten te worden voor hij bruin kleurt? Uiteindelijk belandt zo’n banaan vaak in de vuilnisbak. Dat hoeft niet! Gooi die banaan in de vriezer. Drie bananen in de vriezer betekent dat je genoeg hebt om een heerlijk bananenbrood te bakken. Zó bak je een bananenbrood:
    Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Haal 3 overrijpe bananen uit de vriezer en laat ze ontdooien. Pureer ze in een kom tot een glad geheel. Klop één voor één 3 eieren door de bananenpuree. Spatel 150 gram meel, 2 theelepels bakpoeder en een snufje zout door het beslag. Voeg 75 gram walnoten toe, die je eventueel iets kleiner kunt maken. Voeg tenslotte 30 gram kokos door het beslag. Vet een cakevorm (23 cm) in en giet het mengsel in de vorm. Bak het bananenbrood in ongeveer 45 minuten af in een voorverwarmde oven. De cake is gaar als een prikker er schoon en droog uit komt, als je deze in het midden van de cake steekt. Laat het bananenbrood iets afkoelen in de vorm en stort het dan op een taartrooster.
    Tip: je kunt het bananenbrood ook in porties invriezen!

    4. IJsblokjes deluxe

    Recepten vereisen vaak maar een klein beetje van het ingrediënt: een half bosje peterselie, een scheutje wijn, een lepel tomatenpuree. Wat doe je met de restjes? Maak er diepvliesblokjes van! De peterselie snijd je alvast fijn en voeg je met een beetje water in een ijsblokjesvorm. Dit kan natuurlijk ook met andere kruiden. De fles wijn verdeel je ook over een ijsblokjesdoosje, zodat er handige portieverpakkingen ontstaan. De wijn is na invriezen niet meer drinkbaar, maar wel geschikt voor sauzen en stoofpotten. Ook restjes tomatenpuree, pesto en kruidenboter doen het prima in de diepvries.

    5. Aanbieding-stalling

    De grootverpakking van het gehakt is weer in de aanbieding, maar zoveel heb je nu niet nodig. Maak zakjes met de hoeveelheid die jij gebruikt en sla de pakketjes zo plat mogelijk. Op deze manier kun je meer in je vriezer kwijt (stapelen) en zal het gehakt straks extra snel ontdooien. Dit kan natuurlijk ook met verpakkingen brood of bijvoorbeeld paprika’s die je nu koopt en over een maand gebruikt.

    Sommige groenten moet je voor het invriezen even kort blancheren. Hierbij kook je de groente even kort (1-3 minuten) waarna je het snel afkoelt in koud water zodat het kookproces wordt onderbroken. Dit doe je bijvoorbeeld bij prei en boontjes.

    Dit kun je ook invriezen:

    * Gember: diepgevroren raspt het ook nog eens makkelijk.
    * Oude restjes kaas: het stuk net onder de schil kun je uitstekend raspen voor op een ovenschotel. Tip: voeg je een lepel maiszetmeel toe. Dit voorkomt dat de kaas gaat klonteren wanneer je het ontdooit.
    * Taartdeeg: maak je vandaag een appeltaart? Als je een dubbele portie deeg maakt, dan heb je volgende keer veel minder werk.
    * Noten blijven langer goed als je ze invriest.
    * Boter is goed in te vriezen en is ook zo weer ontdooid als je het nodig hebt.

    * Koffie: niet zo’n heel grote koffiedrinker? Vries de helft van de verpakking in om de smaak te bewaren.
    * Avocado’s in de aanbieding? Maak ze schoon, pureer ze met wat citroensap en vries ze in diepvrieszakjes in. Maak als het half bevroren is met je vinger ‘geultjes’ in het zakje. Zo breek je makkelijk een portie per keer af.

    Heb jij nog vriezer tips? Deel ze hieronder!

    Nog geen reacties.

    Geef een reactie